Свързани новини

12.09.2010 17:55

ГЛАС: Дянков е новият Чаушеску

Видян 3478 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“България влиза в цикъл на обедняване, който ще продължи 10 до 15 години”, каза пред Сашо Диков проф. Димитър Иванов. Лондонският икономически оракул предрече на 22 януари, че приетият само месец преди това бюджет за 2010 г. ще бъде актуализиран. През зимата той каза, че истинският дефицит на България не е 0,7, както твърдеше финансовият ни министър Дянков. Напролет Евростат потвърди думите на професора като коригира числото над 5 пъти (!!!) до -3,7%. През лятото, уви, се сбъдна пет и нещо месеца по-късно и прогнозата на лондонския оракул за актуализацията на бюджета.


Звездата на Иванов изгрява заедно с тези на най-големите съвременни икономически мозъци в страната Иван Костов, Румен Аврамов, Венцислав Антонов в края на 80-те и началото на 90-те години. По онова време всички те работят във ВИИ Карл Маркс, днес УНСС.


Заедно с професор Кръстьо Петков и други авторитети лондонският оракул създаде обединение ГЛАС. Последният му доклад, огласен от 19’ преди 2 месеца, съобщи упорито крити от обществото факти за икономиката на страната.


В петък групата на професорите се срещна с президента Георги Първанов в отчаян опит да бъде съобщено на премиера онова, което не му казват за истинското състояние на страната.


“Дянков лъже за всичко и най-вече, че кризата си отива. Неговите мерки са като на Чаушеску – водят до мизерия, до бедност, до по-нанатъшен колапс на икономиката. Трите кита на стопанския живот – домакинствата, бизнесът и общественият сектор бяха удушени от тази политика. Тя говори за тотална некомпетентност”, твърди професор Димитър Иванов.


Според него основният виновник е един: “Банковият сектор печели за сметка на всички останали”. Според аналитика именно задържането на пари от държавата и кредитните институции, което не се случи в нито една друга европейска страна, е надуло междуфирмената задлъжнялост до нечувани размери. Тя е два пъти колкото брутния вътрешен продукт на държавата.


Професорите питат още за какво са употребени над 2 и половина милиарда лева, които Дянков изхарчи от резерва, който поддържа валутния борд.


Според политическите наблюдатели е възможно Иванов, Петков и другите от ГЛАС да се превърнат в един от елементите на бъдещия проект на Първанов за управленска алтернатива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак