Прекрасната къща на ъгъла на ул. Велико Търново и Асен Златаров, която беше позорно и незаконно срината
01/02

Свързани новини

15.02.2022 13:02

Гл.архитект Здравков е виновен за бутнатата къща-паметник в сърцето на София, подписал е плана, по който е незаконно съборена

Видян 5305 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прекрасната къща на ъгъла на ул. Велико Търново и Асен Златаров, която беше позорно и незаконно срината преди дни е жертва на главния архитект на София и неговия Подробен устройствен план за тази зона от 2018 г. Заповедта му е от 1 февруари 2018 г. 4 години по-късно злодейството му вече е факт.


 


Не знаем дали от новия ПУП на Здравков от Червен бряг няма да си отидат и други богатства на столичния град, който без друго изгуби много от архитектурните си съкровища през последните 15 години.


 


Нелепите оправдания, че от 2018 г. гл. архитект не давал разрешение за плячкосване не минават. Тъй като сам е подписал плана, който дава право това да бъде извършено и не е направил опит да поправи грешката си като поиска да бъде възстановен статутът на безспорното архитектурно бижу – поредното, което изгубихме заради Здравков от Червен бряг. Ако беше, 4 години все щяха да стигнат при една и съща партия начело на България и на София.


 


Напомняме, че това е пореден такъв случай в квартала на най-богатите между ул.Шипка и ул. Оборище, където вече плячкосаха прекрасни вековни къщи близки до старата власт крупни бизнесмени от премиерския списък на 19-те. Търсете парите, както би посъветвал всеки, чел поне 1 кримка.



Чудесната работа на старата власт личи по цялостното „решаване” на казуса: Първо, главният архитект Здравков е подписал плана и е издал заповедта. Второ, съвършено неоснователно Министерството на културата, управлявано от ГЕРБ, е отнело статута на паметник на културата на къщата и не си е направило труда да провери дали не може да го възстанови, след като попада в новонаправен ПУП с цел да събори ценността.


 


Трето, издадена е финална заповед за отстраняване по чл. 197, който предвижда събаряне на рушащи се сгради, каквато въпросната НЕ Е. Четвърто, зданието вече е прах.


 


Пето, всички ще видим кой печели от всичко това, защото ще се разбере кой ще строи и кой ще има апартаменти в бъдещата 6-етажна мутренска кооперация.


 


Само напомняме думите на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, който разказа как човек на този пост можел да стане милионер за седмица или най-много за месец при всички олигархични молби за „уреждане” на подобни казуси с паметници на културата, които пречат на строителния устрем на ощастливените касиери на старата власт.   


 


Администрацията на район Оборище няма отношение към събарянето на сградата на бившето хърватско посолство на ул. Велико Търново №32, под това решение не стои мой подпис.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.02.2022 18:22

    и така хора във властта стават милионери за нула време-ето ти видна КОРУПЦИЯ-одрусайте тоя гл. архитект.....разсипаха Б-я,но и тия от ДНСК не са за мирисане-взимат имотите на хората....вижте тия в община ПАНЧАРЕВО какви крадци и мародери са от години крадат имоти по сселата и чашката на язовира и взимат рушвети за бутане на частни обекти....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева