Гинка (ЧЕЗ)

Свързани новини

01.03.2024 09:30

Гинка (ЧЕЗ) сви 1400 имота с група: Свободна Европа

Видян 7929 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имате имот и му плащате данъците. Една сутрин откривате, че имотът вече не e ваш. Някой го е взел. За да си го върнете, трябва да водите дело. Срещу вас обаче застават известни имена с политически връзки, пише Свободна Европа.

Един ден получавате писмо, че вашата земя вече не е ваша. По същото време това се случва и със съседа ви. И с неговия съсед. И с неговия...

Денят е в началото на януари 2024 година.

"Получих на адреса си уведомление от началника на Агенция по кадастъра - Пазарджик, който ме информира, че имот [номер] е записан вече на "Риал Стейтс” и поради това е заличена собствеността на баща ми".

Това пише в сигнал до прокуратурата мъж, който живее в София, но има имоти край Пазарджик. Предстои му да разбере, че това не се случва само с него.

"Потърсих съдействие от наши роднини и наши познати от селата Априлци и Сбор, които ме информираха, че фирмата "Риал Стейтс” ЕООД е завзела много имоти с констативни нотариални актове", пише мъжът, чиято анонимност ще запазим.

По една и съща схема много хора са останали без земята си. Става дума за констативни актове - т.е. отиват свидетели пред нотариус, казват, че имотът Х отдавна се ползва от човека Y, а нотариусът издава документ за собственост. Законът допуска такава процедура. В случая съмнителното е, че става дума за едни и същи свидетели, които отиват при един и същи нотариус. Само превзетите имоти са на различни хора.

"За мен е непонятно как така в 21 век може по този начин някой да си позволи да отнеме нашия имот", пише още потърпевшият.

Историята на този мъж не е изолиран случай, а имотът му е сред стотици други, които са станали част от проект за соларен парк.

Става дума за стотици декари, покрити с фотоволтаични панели. „Най-големият действащ соларен парк в България“, както пише през 2022 г. "Капитал". И с амбицията да стане най-голям на Балканите.

Но зад този мащаб започнаха да излизат противоречиви детайли. Решения на съда показват, че десетки имоти са присвоени незаконно от фирмата инвеститор.
"Организирана престъпна група"

От справка в Имотния регистър се вижда, че стотици декари са придобивани в рамките на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане показва, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Фирмата собственик на фотоволтаичния парк е "Реал Стейтс". Тя казва, че всичко е законно, а нотарусът - че е спазил закона.

Работата по проекта започва по време на управлението на кмета на Пазарджик Тодор Попов (подкрепян от ГЕРБ). Той управлява града в продължение на 16 години и демонстрира близост както до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, така и до санкционирания от САЩ за корупция лидер на ДПС Делян Пеевски.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) каза, че на територията на общината „действа организирана престъпна група“, която е присвоила „хиляди декари земеделска земя“ в землищата на селата Сбор и Априлци за изграждането на фотоволтаични централи.

Собственик на фирмата инвеститор “Риал Стейтс” пък е Гинка Върбакова. Името ѝ стана популярно през 2018 г., когато поиска да купи най-голямото енерго в България. Едно от малкото неща, които станаха известни тогава, беше приятелството ѝ с тогавашната министърка на енергетиката, а сега депутат от ГЕРБ – Теменужка Петкова. Тогава Върбакова отрече да има политически гръб.

В следващите редове подреждаме фактите. Свободна Европа потърси фирмата инвеститор, нотариуса, адвокатите, кмета на Пазарджик, общински съветници, прокуратурата, прегледа част от съдебните дела и документите от Имотния регистър. Ето какво открихме.
Триста футболни игрища

Изграждането на фотоволтаичния парк край селата Сбор и Априлци в община Пазарджик започва преди повече от 15 години.

През 2008 г. Община Пазарджик сключва договор с фирма “Риал Стейтс” за продажба на общински имоти. Срещу 500 хил. лв. фирмата, собственост на Гинка Върбакова, придобива близо 2 хиляди декара общинска земя и обещава инвестиция от 400 млн. лева. За да си го представите - става дума за терен с големина от около 300 футболни игрища.

Инвеститорът поема ангажимент да изгради соларен фотоволтаичен парк за 32 месеца. В случай на неизпълнение на условията по договора, се предвижда неустойка от 1 млн. евро.

През 2018 г. неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разкрива, че фирмата на Върбакова не е изпълнила ангажиментите си по договора, но общината не си търси парите. В разследването се твърди, че са изсечени около 5 хиляди дървета дъб и бук. Оценката на изсечената дървесина според АКФ е около 500 хил. лева, което е точно цената, за която Върбакова купува земята от общината.

Прокуратурата започна проверка, но не е известно тя да е приключила с резултат.

Кмет на Пазарджик по това време е Тодор Попов (подкрепен от ГЕРБ), а държавата се управлява от правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ). Попов неведнъж е демонстрирал близките си отношения с Борисов. Попов казва, че е приятел и със санкционирания за корупция по глобалния закон "Магнитски" от САЩ и от Великобритания депутат от ДПС Делян Пеевски. През февруари 2024 г. Пеевски вече е председател на ДПС.

А Пазарджик е регионът, където Пеевски традиционно е водач на листата за народни представители на движението.

Самата Гинка Върбакова не беше популярно лице до 2018 г., когато стана ясно, че иска да купи ЧЕЗ - енергото, което доставя ток на София и почти една трета от страната. По това време компанията е най-големият доставчик на ток в България и е собственост на чешкото дружество "Група ЧЕЗ".

Тогава сделката прерасна в политически скандал и се провали. Покрай това стана известно, че Върбакова е близка на министъра на енергетиката по това време, а сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

„Милионер съм, не познавам политици“, каза тогава Върбакова.

Но да се върнем към фотоволтаичния парк край Пазарджик.
В един и същи ден, при един и същи нотариус

Изграждането на такъв мегапарк за производство на ток не е лесна задача. Първото условие е осигуряването на голям и удобен масив земя. Полетата край пазарджишките села Сбор и Априлци дават такава възможност, но придобиването на всички тях е проблем.

Първо имотите имат много собственици. Второ - не всички искат да продават. И трето – част от съсобствениците са трудно откриваеми.

Справка в Имотния регистър показва, че през 2022-2023 фирмата на Върбакова започва ударно да придобива имоти. Стотици страници със записи на сделки.

Проверката на документите показва, че придобиването на земя от фирмата на Върбакова е ставало по няколко начина – чрез редовни сделки с хора, които са се съгласили да продават, както и чрез констативни нотариални актове.

Сателитните снимки от Google ясно показват, че соларният парк на Върбакова расте с бързо темпо.

Бурното развитие не е чак толкова необичайно. Странно е друго - десетки придобивания на земя стават чрез констативни нотариални актове, вписвани в един и същи ден, при един и същи нотариус с едни и същи свидетели.

Защо това прави впечатление? Първо, защото са много и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.03.2024 20:51

    Гинка -Циганката с протекциите на ГРОБ!На ви демокрация и кражби!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог