Датската корабна група Maersk

Свързани новини

22.12.2023 12:12

Гигантът в корабоплаването пренасочва кораби около Африка

Видян 512 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Датската корабна група Maersk обяви, че корабите ѝ, които трябва да преминат през Червено море и Аденския залив, ще бъдат пренасочени към Африка през нос Добра надежда поради риска от нападения от страна на бойците хути от Йемен.

Maersk, заедно с други големи компании за товарни превози, преди това спря пътуването през южния вход на Червено море - пролива Баб ел-Мандеб - поради опасения за сигурността.

Протокът Баб ел-Мандеб свързва Червено море с Аденския залив, а след това с Индийския океан от едната страна и със Средиземно море през Суецкия канал от другата. Водният път е ключов маршрут, свързващ Азия и Европа, и улеснява около 12 % от световната търговия, включително 30 % от всички световни контейнерни превози.

Преустановяването на пътуванията последва съобщенията за поне два кораба, които са били подложени на обстрел със снаряди в понеделник. Лидерите на хутите заявиха, че преследват Израел и всички плавателни съдове, пътуващи към Израел, поради военните действия в Газа.

"Нападенията, които наблюдаваме срещу търговски кораби в района, са тревожни и представляват значителна заплаха за безопасността и сигурността на моряците", се казва в изявление на Maersk, цитирано от CNBC.

Компанията добави, че следи ситуацията и е решила, че всички кораби, които в момента са спрени и за които преди това е било планирано да пътуват през Червено море, ще използват много по-дългия маршрут през нос Добра надежда. Според анализатори от UBS този маршрут намалява ефективния капацитет на пътуването Азия-Европа с 25%.


Maersk заяви, че корабите ѝ ще продължат да плават по пренасочените маршрути "веднага щом това е оперативно възможно", като добави, че решенията за бъдещи пътувания ще се вземат за всеки отделен случай.

Междувременно експерти от бранша изразяват опасения, че ситуацията може да доведе до по-нататъшно нарушаване на веригите за доставки, което да повиши цените на суровия петрол в Европа и Средиземноморието.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв