03.04.2017 14:38

Гидове организират турове в квартал Хаджи Димитър

Видян 3252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чуждестранни туристи идват в София специално, за да разгледат огромните графити по стените на панелните блокове в Хаджи Димитър, пише 24 часа. В последните години софийският квартал се превърна в център на този вид изкуство у нас, след като стените на няколко сгради бяха нашарени с огромни рисунки, най-известна от които е тази на Светеца от Байлово Дядо Добри.


Гидове дори вече организират специални турове в София и квартала, тъй като творбите по панелките се оказват топ атракция за гостите на столицата във възрастовата група от 18 до 44 години.


Има и цяла отделна група туристи, които идват у нас специално заради този тип изкуство. Те дори носят карти, гледат телефоните си и търсят нашарените с графити места, за да видят творбите на живо.


Засега графитите в Хаджи Димитър са над 10. Авторите обаче имат амбиции да продължат да преобразяват квартала, като за целта ще ползват услугите и на известни чуждестранни артисти.


Създаването на монументалните стенописи в публичното пространство обаче е много дълъг процес, минаващ през различни етапи. Направата на последната стена на един от най-известните артисти у нас - BOZKO, на която е изобразен рицар с клюн на щъркел, яхнал бик, например е отнела цели 3 години.


Преди да започне самото рисуване трябва да се вземат различни видове разрешителни. „За всяка стена си трябва съответният вид оборудване -различен тип вишка, боя, подготовка на самата стена и охрана. Последното е необходимо, защото вече на няколко пъти беше крадено оборудване по време на работа на артистите.


Причината все пак нещата да се случват е доброто ни взаимодействие и подкрепата на Столичната община, както и кметството в район Подуяне, споделя авторът на графити Ясен Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей