Прокуратурата настоява и за промени, свързани с незаконното разходване на европейски средства

Свързани новини

07.06.2022 16:13

Гешев иска "сътрудничещи" свидетели от мафията да не бъдат наказвани

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията. Това е едно от предложенията за промени в Наказателния кодекс, които прокуратурата обяви, че е пратила в парламента.


 


За да се осигури ефективно противодействие на организираната престъпност е необходим нов инструмент за събиране на доказателства - чрез използването като свидетел на определен член на престъпното сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването - т. нар. "сътрудничещ" свидетел, обяснява прокуратурата. Открай време ръководството й се оплаква, че НК е остарял и не отговаря на новите обществени отношения, макар и да е кърпен многократно, откакто е приет през 1968 г. Прокуратурата не публикува конкретните си предложения, а само ги преразказва.


 


Друго предложение, което сега се притопля е провокацията към подкуп вече да не се наказва като престъпление. "За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е престъпление, а да се използва като проактивен инструмент и дори като специално разузнавателно средство", убедени са в прокуратурата. Тази идея беше залегнала и в концепцията на Иван Гешев за главен прокурор.



Обърнато е внимание и на необходимостта от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.



Прокуратурата настоява и за промени, свързани с незаконното разходване на европейски средства. Сега например не е предвиден отделен престъпен състав за незаконното разходване на европейски средства чрез възлагане на обществени поръчки, липсват квалифициращи признаци при престъпленията по служба, свързани с действия, засягащи финансовите интереси на ЕС, документната измама трудно намира приложение при злоупотреби с пари на ЕС, обяснява държавното обвинение.


 


Отново е предложено и завишаване на санкциите при шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвижда се създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион