AIIB, създадена през 2015 г. като алтернатива на доминираните от Запада МВФ и Световна банка, отхвърли тези твърдения.

Свързани новини

03.10.2023 10:13

Германия се присъединява към китайския конкурент на Световната банка

Видян 889 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Берлин обяви, че планира да продължи да подкрепя Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB) - подкрепян от китайската държава кредитор за финансово развитие. Това е в противовес на стъпката на партньора от Г-7 Канада да замрази връзките си с институцията поради опасения от влиянието на Пекин в нея.

Съобщението беше направено малко след неделната среща между германския министър на финансите Кристиан Линднер и китайския вицепремиер Хе Лифенг във Франкфурт.

През юни канадският колега на Линднер, Кристия Фрийланд, заяви, че Отава е решила да замрази всички връзки с финансовата институция до последващо преразглеждане от страна на правителството. Този ход бе предприет поради твърденията на бивш канадски висш ръководител на банката за широко разпространено "комунистическо господство" в AIIB.

AIIB, създадена през 2015 г. като алтернатива на доминираните от Запада МВФ и Световна банка, отхвърли тези твърдения.

Според съвместното изявление, публикувано след срещата на върха във Франкфурт, Германия, която е един от основателите на AIIB, ще "продължи да укрепва координацията" с Китай във финансовата област и ще разшири двустранното отваряне на пазара въз основа на лоялна конкуренция.

Страните изразиха също така своята ангажираност да дадат възможност на AIIB да обслужва по-добре нуждите на устойчивото развитие на своите държави членки. Освен това Берлин и Пекин се ангажираха да гарантират, че банката за развитие ще функционира в съответствие с международните стандарти и ще се превърне в институция, интегрирана в глобалната финансова архитектура.

AIIB, която понастоящем е втората по големина многостранна институция за развитие в света, досега е приела за членове 109 държави от всички континенти.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци