Газопроводът "Северен поток 1" на Балтийско море близо до Любмин, Североизточна Германия | Edouard Merlo/AFP via Getty Images

Свързани новини

23.07.2022 07:07

Германия подготвя нов план за пестене на газ, въпреки че Русия отново врътна кранчетата

Видян 1631 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германското правителство засилва плановете си за икономия на газ за зимния отоплителен сезон въпреки частичното възстановяване на доставките по газопровода "Северен поток", заяви вицеканцлерът Роберт Хабек.

Мерките ще изискват от гражданите да намалят потреблението на енергия и дори да изберат алтернативни горива като въглища, за да компенсират намаленото потребление на газ.

Съобщението идва, след като по-рано през деня газовите потоци по газопровода "Северен поток", свързващ Русия с Германия през Балтийско море, достигнаха 40 % от капацитета, тъй като "Газпром" възобнови доставките, които бяха спрени поради ремонтни дейности.


"От техническа гледна точка нищо не би попречило на "Северен поток" да се върне към пълния си капацитет", заяви Хабек на виртуална пресконференция. "По-ниската степен на използване от около 40% е ясно политическа и потвърждава, че не можем да разчитаме на доставките. "

Хабек също така обвини Русия, че "използва силата си, за да изнудва Европа и Германия", преди да обяви серия от мерки, насочени към повишаване на енергийната сигурност.

Една от мерките изисква съоръженията за съхранение на газ да бъдат запълнени до 75% от капацитета си до 1 септември, до 85% на 1 октомври и до 95% на 1 ноември.


Целта е тези повишени цели да бъдат постигнати чрез намаляване на общото потребление на газ, например чрез въвеждане на изискване да не се отопляват неизползвани офис помещения, коридори и складови помещения. Допълнителни мерки, насочени към намаляване на потреблението на газ в домакинствата, ще забранят използването на газ за отопление на плувни басейни.

Освен това в рамките на плана резервните електроцентрали на лигнитни въглища могат да бъдат пуснати отново в експлоатация от октомври, а федералното министерство на транспорта ще изготви правила за движение на влакове на петрол и въглища.

Както неотдавна съобщи POLITICO, правителството планира да разреши на енергийните компании да прехвърлят по-високите цени на газа върху потребителите, което означава, че сметките ще бъдат по-високи. В четвъртък обаче Хабек посочи, че този план трябва да бъде придружен от мерки за финансова подкрепа на домакинствата, като заяви, че правителството трябва да осигури "облекчение за тези, които не могат да понесат такива корекции на цените" - в противоречие с изявленията на министъра на финансите Кристиан Линднер.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.07.2022 10:25

    закопават се ЯКО от инат с раболепие към САЩ да им изпълняват вредните за ЕС прищевки ,от които страдаме всички

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци