Министърът на икономиката Роберт Хабек обяви решението в понеделник, като заяви, че то ще означава, че енергийната инфраструктура на Германия няма да бъде "обект на произволни решения от страна на Кремъл"

Свързани новини

05.04.2022 16:07

Германия конфискува местния Газпром

Видян 2020 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Германия придоби собственост върху местния клон на руския държавен енергиен гигант Газпром. Това става, след като ЕС замрази, на практика национализира руски пари и активи за над 320 млрд.евро по данни на Москва. Енергийният регулатор на Берлин временно ще контролира компанията, въпреки че Русия настоява, че подобна стъпка е незаконна, тъй като собствеността е дори конституционно защитена.




Gazprom Germania, дъщерно дружество на базираната в Санкт Петербург компания, управлява някои от най-големите съоръжения за съхранение на природен газ в страната.




Министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените обяви решението, като заяви, че то ще означава, че енергийната инфраструктура на Германия няма да бъде "обект на произволни решения от страна на Кремъл".




"Статутът на доверителната администрация служи за защита на обществената сигурност и ред и за поддържане на сигурността на доставките", заяви Хабек пред репортери. Той добави, че тази стъпка "е спешно необходима", за да се гарантира "сигурността на доставките в Германия".





Министърът обяви, че клонът на Газпром ще премине под попечителството на Федералната агенция за мрежите, главния енергиен регулатор на Германия, до 30 септември. Той обаче не уточнява какво ще се случи след тази дата, като остава неясно как правителството планира да работи с компанията.




Макар че миналия петък Газпром обяви, че ще прекрати участието си в дъщерното дружество Gazprom Germania, като се освободи от всички активи на фирмата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков все пак заяви, че всяка национализация на руски компании от страна на Берлин би "сериозно нарушила международното право" и я определи като "неприемлива".


 


Кирил Пламенов




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв