Свързани новини

23.05.2009 09:59

Германия избира президент

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес ще се проведат президентските избори в Германия. Настоящият държавен глава Хорст Кьолер се бори за втори мандат. Негови съперници са Гезине Шван от Социалдемократическата партия и Петер Зодан от Лявата партия, съобщава БГНЕС.


Гъста, къдрава, руса коса и широка усмивка - това са отличителните черти на Гезине Шван, кандидатката на Социалдемократическата партия за президент. Тя желае да стане първата жена в Германия, заела най-високия държавен пост:
"Реших да участвам в изборите, защото цял живот служа на демокрацията в страната. Мисля, че президентският пост е добър шанс за укрепване на демокрацията, която в момента се намира в културна криза".
Гезине Шван се кандидатира за втори път. През 2004 година тя не успя да събере повече гласове от Хорст Кьолер, който беше излъчен от Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Свободната демократическа партия. Дотогава Кьолер беше генерален директор на Международния валутен фонд.
Тази година обаче Шван отново се изправя срещу него. Тя самата твърди, че има качества за президент, които са доказани от нейната биография и от политическия ангажимент, който е подробно представен на интернет-страницата й.
Гезине Шван е родена на 22 май 1943 година в Берлин. Следва романистика, история, философия и политология в Берлин и Фрайбург. Освен това учи полски и като студентка често е в Полша. През 1999 година става президент на Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер.
От 1972 година е член на Социалдемократическата партия. Остава вдовица през 1989 година. През 2004 се омъжва за основателя на антикорупционната организация Трансперънси Интернешънъл Петер Айген. Гезине Шван, която е професор, се надява на подкрепата на поддръжниците на Лявата партия.
Те обаче със сигурност ще подкрепят в първия рунд Петер Зодан, който през октомври 2008 г. беше избран за техен кандидат. На въпроса защо, той отговори така: "Не знам. Сърцето ми винаги е биело отляво. И когато дойде човек като Грегор Гизи или Оскар Лафонтен и ме попита дали съм съгласен да се кандидатирам, защо да кажа не?"
Зодан е роден на 1 юни 1936 година в Майсен. Следва право, след това учи актьорско майсторство. През 1964 г. е привлечен в берлинския ансамбъл на Бертолд Брехт, където остава две години. През 1981 г. Зодан основава свой собствен театър, който се превръща в едни от най-значимите източноевропейски културни центрове и продължава да съществува и след падането на стената. От 1984 г. Петер Зодан се изявява и по телевизията. Става известен с ролята на комисаря в криминалния сериал "Местопрестъпление".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби