Свързани новини

16.07.2009 11:44

Гергана Паси: ЕК ще реши кога да наложи санкции за депата

Видян 3794 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От година е ясно, че на 16 юли трябваше да бъдат затворени 76 общински депа за боклук, заяви при влизането си в сградата на МС министърът по европейските въпроси Гергана Паси, цитирана от БГНЕС.


Внесох доклад в началото на годината, с който предупреждавах, че по това време трябва да очакваме падежа на едно от задълженията си. Министерството на околната среда взима всички мерки, важно е общините да свършат своята отговорност, каза Паси. Кога Еврокомисията ще реши да започне наказателна процедура е въпрос на преценка, която тя ще направи, допълни тя и препоръча коментарите да бъдат насочени към екоминистерството.
Днес трябваше да бъдат закрити 76 общински депа, които не отговарят на изискванията на ЕС. По този начин някои селища трябваше да превозват боклука си с километри до регламентираните сметища. Самите сметища, обаче, не са разчетени за толкова много ползватели. В общинските бюджети няма предвидени средства за разхождане на отпадъците, алармира столичният кмет във вторник след проведените консултации с президента Георги Първанов за съставяне на ново правителство.
Държавното управление е поело ангажимент в изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците да организира третирането на битовите отпадъци в съответствие с всички европейски екологични изисквания. Според поетите задължения трябваше да бъде изградена система от 55 регионални депа, които да поемат отпадъците от всички населени места в страната, но са готови само 30 от тях, които отговарят на критериите на ЕС. 60 общински т.нар. нискорискови депа за отпадъци, които са в райони без регионални депа, ще останат да действат временно след 16 юли, до изграждането на новите системи. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби