Свързани новини

07.05.2009 12:11

ГЕРБ: Заменките на гори – от 5 до 20% от реалната им стойност

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заменките на гори варират от 5 до 20 % от реалната им стойност и според проучване на неправителствени организации щетите нанесени на държавата от непазарната процедура от замяна на гори са между 4 и 8 млрд. лева, се казва в анализ на политическа партия ГЕРБ относно последствията от т. нар. "заменки" през последните 6 години, съобщи БГНЕС.


Експертите на ГЕРБ дадоха днес специална пресконференция заедно с представител на фондация "Биоразнообразие", която е част от коалиция "Да остане природа в България" по този особено остър проблем след приемането на поправките в Закона за горите от началото на тази година, когато беше наложен мораториум върху замяната на гори. От приемането на промените в закона на 16 януари 2009 започват последните заменки на гори, които продължават до 23 януари 2009, когато е обнародван нормативният акт. За периода са подписани 47 разрешения, а цялата площ на заменените за този период гори е 3543 дка на средна цена по държавна оценка 8,09 лв. на кв. м., твърдят експертите. Това ще рече, че за шест работни дни Държавната агенция по горите /ДАГ/ е заменила повече площи, отколкото през цялата 2006. А от от края на април 2008 до влизането в сила на забраната БСП, която стои зад ДАГ, са заменили 2,5 пъти повече гори отколкото със съдействието на ДПС за предходните 7 години.
В анализа на политическа партия ГЕРБ се твърди, че единият от мотивите за създаване на ДАГ е бил точно спирането на тази практика, което изрично е отбелязано в предизборната програма на БСП през 2005 година. Оценката за дейността на ДАГ и за целесъобразността на направените замени е посочена в документ на Световната банка от 10 март 2009, в който се казва, че има злоупотреби в процедурата за замяна на земи главно за търговски цели придружени със значително ощетяване на държавата. От ГЕРБ декларират, че биха наложили незабавен мораториум върху промяната в предназначението на вече заменените гори, че ще извършат независим анализ за оценката на щетите понесени от държавата, ще сезират прокуратурата и ще предложат нов законодателен пакет за защита в държавните и публични интереси в държавния сектор.
В своя анализ експертът на ГЕРБ доцент Георги Костов от Лесотехническия университет дава следната оценка за заменките: "Предстои подробен лесовъдски анализ на заменените гори, за всяка конкретна сделка". Тогава според него ще стане ясно в детайли размерът на обществените загуби по отношение на биоразнообразие, естетически, защитни и други функции на заменените и впоследствие унищожени гори: "На прост език това се нарича кражба на природа", заяви експертът. С промените в закона за горите ДАГ се превърна в объркана, некомпетентна и безотговорна институция, с тях се облагодетелстваха червените обръчи от фирми и се създадоха условия за незаконна сеч, заяви Валентин Карамфилов, експерт на ГЕРБ и целта според него е използването на промените в закона за партийни нужди и източване на отрасъла.
БГНЕС припомня, че днес председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков заяви по БНТ, че в началото на 2009 държавата е заменила 3500 дка гори срещу 11 800 дка, при което имотите на частниците са с 3 млн. лева по-скъпи. Според него това е една законова процедура и нарушения не е имало. Освен това по неговите думи замяната не предполагала смяна на предназначението. Стефан Юруков не одобрява спекулативните замени, но самата процедура е начин да се окрупнят горските масиви. Председателят на ДАГ не е съгласен с мненията, че държавата е загубила от заменките – напротив той твърди, че е спечелила. По думите му с промените в Закона за горите и Наказателно-процесуалния кодекс са намалели нарушенията и незаконната сеч.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог