Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

Свързани новини

14.09.2023 17:50

ГЕРБ вече води със 7% на ППДБ: Тренд

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 6 партии биха влезли в НС, ако изборите бяха днес, сочат данните от последното проучване на Тренд. През септември се повишава делът на хората, които смятат, че е нужен предсрочен вот.


ГЕРБ остава първа политическа сила и увеличава преднината си с до 7% пред ППДБ. Партията на Бойко Борисов събира 24,9% подкрепа.


За обединението между ПП и ДБ общо биха гласували 18,3% от електората. Напомняме, че според социолога Кольо Колев от Медиана двете формации заедно „реално имат 7-10% електорална подкрепа, на колкото Кирил Петков ги оцени на известните изтекли записи, и това ще се види ясно на изборите в края на октомври”. По думите на Димитър Ганев от Тренд след “сглобката” на ППДБ бе нанесена щета от поне 5% и сега около формациите той са останали само твърдите ядра.


Освен това втората позиция е оспорвана само на с 2% от Възраждане, сочат данните на Тренд. Познавачите са наясно: щом социолозите дават 2% разлика значи реално Възраждане е поне наравно с ППДБ. Партията на Костадин Костадинов получава подкрепата на 16,1%.


ДПС заема четвърто място с 13,4%, а БСП остава пета с 8,7%. ИТН е на ръба на влизане в парламента с 4,2% подкрепа. След тях се нареждат Български възход и Левицата!, но далеч зад 4% бариера. Отчита се ръст, макар и минимален, на решилите да не подкрепят нито една партия, като вече 6,5% от хората дават тази заявка.


В трето поредно изследване се увеличават отрицателните оценки за кабинета Денков-Габриел, които през септември достигат 68%. Само 22% го оценяват положително. Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на ППДБ, но и от тях над 25% са ПРОТИВ.


Проучването сочи, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.


Данните на Тренд не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.


НС остава с традиционно ниско ниво положителни оценки от 14%. Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.


Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев. Положителните оценки за работата на държавния глава запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните - 52%.


На този фон близо 1/3 смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Спрямо последното проучване на Тренд от юли т.г. се отчита ръст от 6% на хората, които искат нов вот за НС, като те вече са 31%. По-малко стават желаещите да не се стига до нов избори, като от 52% след 2 месеца те са вече 47%.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни