Гешев и Сарафов

Свързани новини

05.06.2023 09:44

ГЕРБ, Възраждане и ДПС си правят нова спецпрокуратура, ПП/ДБ се въздържа

Видян 1445 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ГЕРБ, Възраждане и ДПС, с чиито гласове изненадващо следствието беше извадено от прокуратурата, на практика се опитват да възродят спецпрокуратурата. Това коментираха пред Сега магистрати. В момента следствието е под шапката на прокуратурата, а директорът на националното следствие е зам.-главен прокурор, който дори се оказа, че формално не ръководи структурата.


С промени в Закона за съдебната власт, които не бяха минали на второ четене през правната комисия, а това е редът по закон, но бяха приети на второ четене от пленарната зала, Националната следствена служба беше отделена от прокуратурата.


Против гласуваха БСП и ПП/ДБ. Единствено бившият шеф именно на следствието, екс вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков се застъпи за идеята на Възраждане следствието да се отдели от прокуратурата. Според него не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими. Той обаче изрази опасения, че, ако тези промени в Закона за съдебната власт се приемат, биха били противоконституционни.


Според магистратите от направените промени не следва абсолютно нищо, освен разтурването на следствието, тъй като в закона не е уредено как точно ще се случи разделянето. Ясно е обаче, че се прави опит за създаване на едно ново звено, което да се капсулира. И това се случва, след като беше обнародван механизмът за разследване на главния прокурор, чрез който в прокуратурата беше въведен някакъв демократичен контрол.


Приетият законопроект беше отхвърлен на първо четене. Затова и когато беше вкаран на второ четене в правната комисия, на практика никой не го е чел - всеки текст от проекта е бил с отметка, че не подлежи на разглеждане. Затова, според юристите законът не трябва да бъде "пускан" за обнародване, а трябва да бъде върнат от президента.


"Начинът, по който е бил приет този закон, зад това има конюнктурни цели, свързани с битката по върховете на съдебната власт, прокуратура и следствие", коментира в Панорама  служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него този закон е недовършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.


Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови