Свързани новини

23.07.2019 18:00

ГЕРБ се съгласи с машинно гласуване на парламентарните избори под натиска на ДПС

Видян 2067 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможност за машинно гласуване на местните избори на 27 октомври т.г. няма да има. На следващите парламентарни избори обаче в страната ще се гласува само с машини.


ГЕРБ изненадващо се отметна от предложението си за отпадане на машинното гласуване на парламентарни избори очевидно под натиска на ДПС, пише Студия Трансмедия. С гласовете на 13 депутати от двете партии правната комисия в парламента реши на местния вот тази есен да няма възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции, както по инициатива на ДПС предвиждаше сега действащото законодателство. „БСП за България“ бяха против, а колегите им от „Обединените патриоти“ се въздържаха. Окончателно промените в Изборния кодекс трябва да бъдат гласувани в парламента тази седмица.


След като на европейския вот на 26 май т.г. имаше възможност за гласуване с машини в 3 хиляди секции, анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, че машинното гласуване е скъпо, а отчитането на резултатите – сложно. В началото на юли ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ внесоха спешни промени в Изборния кодекс, с които да се отмени машинното гласуване на парламентарни и местни избори, т.е. с устройства да се гласува само на президентски и европейски избори. Управляващите обявиха, че имат подкрепата и на ДПС, но депутатите от ДПС казаха, че са склонни на компромис за местния вот наесен, но не искат отмяна на машинното гласуване. При първия опит за гласуване на промените в Изборния кодекс заедно с БСП ДПС провали кворума за откриване на пленарно заседание.


Днес по време на заседанието на правната комисия новозаклелият се депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, който доскоро бе зам.-министър на вътрешните работи, изненадващо предложи гласуването с устройства на парламентарните избори да остане. Текстът бе подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, а останалите партии се въздържаха. Според досега действащото законодателство по инициатива на ДПС на този вид избори през 2021 г. в страната трябва да има само машинно гласуване, с изключение на секциите под 300 избиратели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог