Общинските съветници от ГЕРБ-СДС предложиха финансиране със 70 000 лева за създаването на първия в столицата център за работа с хора с редки заболявания. Предложението беше прието единодушно на заседание на Комисията по икономика и собственост в Столичния общински съвет.

Свързани новини

29.02.2024 15:12

ГЕРБ предлага изграждане на център за работа с хора с редки заболявания в София

Видян 301 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е Международният ден на хората с редки болести - в България над 400 000 души страдат от такива заболявания, като 75% от заболяванията са генетични.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС предложиха финансиране със 70 000 лева за създаването на първия в столицата център за работа с хора с редки заболявания. Предложението беше прието единодушно на заседание на Комисията по икономика и собственост в Столичния общински съвет.

Помещението за центъра е предоставено безплатно през изминалия мандат от Столичния общински съвет на Българска Хънтингтън Асоциация, които са го ремонтирали със собствени средства и дарения. С решение на Общинския съвет ще бъде закупено оборудване, за да започне ефективно работа напролет.

Докладът за подкрепа е с автори Георги Георгиев, Екатерина Йорданова, д-р Антон Койчев и Прошко Прошков. Съветниците от ГЕРБ-СДС инициираха през 2023 година отпускане на 17 000 лева за рампа за достъп до центъра за хора с двигателни затруднения.

„Очаквам това решение да бъде подкрепено от всички партии и в зала, както се случи вчера в комисията. Ще обезпечим условия за работа на центъра. Имаме и още задачи - да бъде създадена нова социална услуга от държавата, която да финансира работата на специалисти с хора с редки заболявания, защото без постоянно действащи и осигурени от държавата услуги за цялата страна хората с редки заболявания имат редица затруднения в социалната интеграция, много са проблемите и пред семействата им. В тази връзка и качествената помощ е ключова“, заяви зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Георгиев очерта и втората голяма задача, която е свързана със създадаването на целодневен център в София, заедно с Българската Хънтингтън Асоциация:

„С асоциацията сме работили и преди и ги познавам от общите ни инициативи. Поздравявам ги за волята и чудесата от храброст, които вършат сами. Ние като общински съветници имаме задача да им докажем, че институциите не са безразлични към съдбата на хората с редки заболявания и да подпомогнем техните семейства в осигуряване на необходимото качество на живот. Благодаря на съветниците от всички партии за подкрепата, чака ни още много работа.”


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби