Неведнъж в последните месеци Димитър Радев подчерта, че е нужно да бъде избран управител с редовен мандат и това е от ключовите политически стъпки, които трябва да бъдат направени за присъединяването на България към еврозоната.

Свързани новини

06.07.2023 09:35

ГЕРБ официално номинира Димитър Радев за нов мандат в БНБ

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ официално предлага настоящият гуверньор на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев за втори мандат. Документите по неговата номинация са входирани в Народното събрание в сряда следобед, като единствен подпис под кандидатурата е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, съобщава Economic.bg

Преди две седмици партията на Бойко Борисов форсира новата процедура за избор на управител на БНБ, без да се консултира с коалиционните си партньори – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – което създаде напрежение между тях, и дори имаше заплахи за оставки.

Миналата седмица пък ГЕРБ за първи път подхвърли идеята за нов мандат на Димитър Радев начело на централната банка. В документите към номинацията се посочва, че в пет поредни години, включително и през 2022 г., той е част от класацията на Global Finance за най-добрите централни банкери в света.

Неведнъж в последните месеци Димитър Радев подчерта, че е нужно да бъде избран управител с редовен мандат и това е от ключовите политически стъпки, които трябва да бъдат направени за присъединяването на България към еврозоната.

Неговият мандат изтече още през лятото на 2021 г., но политическата криза не позволи той да бъде сменен. Кандидати миналата година бяха Любомир Каримански, тогава от „Има такъв народ“, и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“. Изборът на управител на БНБ бе и една от основните причини за разпада на четворната коалиция тогава. В крайна сметка Каримански не събра достатъчно подкрепа, а Гюров се оттегли още преди гласуването.

Опоненти

Засега единственият конкурент на Радев за мястото в БНБ е на бившия икономист в централната банка Любомир Христов, излъчен от „Възраждане“.

Остава неясно дали малката коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще издигне своя кандидатура, каквато заявка бе дадена от финансовия министър Асен Василев. Крайният срок за подаване на кандидатури изтича в петък.

Кандидати за управител на БНБ
Не е само управителят

Освен мандатът на Димитър Радев, изтекли са тези и на двама от подуправителите на БНБ – на Калин Христов от управление „Емисионно“ и на Нина Стоянова от управление „Банково“. Техният избор отново се прави от парламента, но по предложение на управителя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв