Ако следващата седмица не бъде избран нов председател на енергийния регулатор, КЕВР може да остане без шеф поне три месеца, обясни Делян Добрев. “Председател на КЕВР се назначава от парламента. Ако следващата седмица не се избере такъв и след 10 дни президентът разпусне НС, това означава, че КЕВР няма да има председател още поне 3 месеца”, поясни Добрев.

Свързани новини

21.07.2022 13:27

ГЕРБ: Настояваме за незабавен избор на нов председател на КЕВР

Видян 997 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от ГЕРБ-СДС поискаха незабавен избор на нов председател на КЕВР. Това стана по време на кратък брифинг на ГЕРБ от кулоарите на парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.


"Кирил Петков сам каза, че ще обезсили меморандума с Джемкорп, защото има сведения от ДАНС, че този меморандум представлява заплаха за националната сигурност на България. Днес получихме писмо от ДАНС, от което следва, че включването на посредници при доставката на газа е въпрос, който трябва да бъде отнесен на внимаинето на Върховната касационна прокуратура. Това означава, че в нашия сигнал се съдържат сериозни данни за извършени престъпления. От този момент КЕВР няма председател. Председателят е свален с решение на КС",  заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков и настоя за незабен избор на нов председател на КЕВР.


По думите му депутати от бившата четворна коалиция са допуснали нарушения в Конституцията. Той визира депутатите Христо Иванов, Атанас Славов, Ива Митева и Крум Зарков. 


“Тези хора нямат право да говорят за съдебна реформа. Те допускат нарушение на Конституцията и законите. Ако те настояват да приемат Закон за изменение на закона за КПКОНПИ нека знаят, че този закон ще бъде обявен за противоконституционен”, категоричен бе Чолаков. Той заяви още, че от ГЕРБ ще обявят за незаконно и евентуалното назначение на Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия. “Тази агония трябва да приключи веднага!”, заяви още Радослав Чолаков.


Десислава Атанасова също обвини депутати от ПП, ДБ, ИТН И БСП, като каза, че “газят законодателството и Конституцията за пореден път”.


“Великите юристи от ПП, ДБ, ИТН и БСП направиха промяна на закона за човека и въпреки това сбъркаха, защото той не отговаря на тези условия. Те газят законодателството и Конституцията за пореден път”, заяви Атанасова, визирайки председателят на КЕВР. “Всяка от страните, която има интерес, може да събори решения на КЕВР, взети от избирането на противоконституциония председател досега. Това означава хаос за българската енергетика! Жалко е, че има доктори по Конституционно право в този парламент!”, каза още тя.


Ако следващата седмица не бъде избран нов председател на енергийния регулатор, КЕВР може да остане без шеф поне три месеца, обясни Делян Добрев. “Председател на КЕВР се назначава от парламента. Ако следващата седмица не се избере такъв и след 10 дни президентът разпусне НС, това означава, че КЕВР няма да има председател още поне 3 месеца”, поясни Добрев. 


Това поставя редица опасности пред България, каза още депутатът. “Опасността е, че при нарушени доставки на газ, министърът по закон може да наложи задължения на компаниите в енергетиката, които задължения трябва да бъдат решени, регулирани и признати от регулатора. Ако нямаме регулатор - това означава, че този текст от закона е неработещ”, поясни той. “КЕВР трябва всеки месец да определя цена на газа. Ако няма председател, който ще определя цената на газа”, попита още депутатът.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак