Свързани новини

12.02.2021 11:34

ГЕРБ наложи надзор на надзора в здравната каса

Видян 2293 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За пореден път ГЕРБ предизвика скандал в парламента със свои законодателни предложения в областта на здравеопазването, съобщава Сега. Става въпрос за промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от депутати от управляващата партия, начело с Даниела Дариткова – шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание. През последните месеци Дариткова внесе цяла поредица от поправки в различни закони, засягащи здравеопазването.

Промените засягат т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата. Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът ще бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

БСП: ТОВА Е АБСОЛЮТНА БЕЗОБРАЗНИЦА

Идеята предизвика мощна съпротива от страна на опозицията в лицето на БСП и ДПС. Соцдепутатът Георги Михайлов – лекар по професия, нарече законопроекта „абсолютна безобразница”, която „създава механизъм на механизма на контрол на касата”. „В последните 6 месеца съм онемял. След 4 години на безмълвие и безвремие в здравеопазването се изсипаха една кофа абсолютно недомислени закони. Този е поредният. Тук е вече чутовен скандалът”, обяви Михайлов.

Той посочи, че при обсъждането на проекта в парламентарната здравна комисия против са се обявили на практика всички институции, които са споменати в него – Сметната палата, НАП, дори самият здравен министър. „Стана като новата конституция – всички са


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2021 16:49

    Прав е Борисов, надзор над надзора за да е сигурен и да настанява нови калинки на държавната ясла. А народа.....да духа супата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей