Столичният общински съвет ще бъде достоен конкурент на националния, защото дори да не станат кметове, медийни личности като Антон Хекимян и Ваня Григорова със сигурност ще направят шоу в пленарната зала на върха на сградата на СО на ул. Московска 33.

Свързани новини

27.09.2023 16:11

ГЕРБ и ППДБСС на кантар, общо 7 партии в СОС – градския парламент

Видян 2554 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първите и засега все още тайни проучвания на общественото мнение в София, направени за партийните централи, показват много интересна картина за бъдещия градски парламент.


Столичният общински съвет ще бъде достоен конкурент на националния, защото дори да не станат кметове, медийни личности като Антон Хекимян и Ваня Григорова със сигурност ще направят шоу в пленарната зала на върха на сградата на СО на ул. Московска 33.


Засега с по 19-23 мандата, ако изборите бяха днес, ГЕРБ и ППДБСС са на кантар. Битката между големите ще бъде кой ще извади поне 1 повече, защото по традиция именно най-голямата сила получава и креслото на председател на Столичния общински съвет.


Постът е възлов, тъй като именно седящият в това кресло определя дневния ред, в неговия кабинет, особено в шарен общински съвет като очертаващия се текат договорките по точките в него, които обикновено са от 60 нагоре, но стигат и над 100 и всяка за всяко заседание ще бъде обект на големи пазарлъци.


Ролята на председателя ще бъде възлова за бюджета, който вече е 2,555 млрд.лв. и ще расте с годините,както и за паричните потоци на общинските дружества, които са поне още толкова, взети заедно.


Възможно ли е да има уговорка, която от големите партии вземе кметското място да отстъпи на другата председателството на СОС?


Според наши източници в двете групи – определено. Дори лидерите – естествено – да отричат.
Ако няма договорка или по някаква причина се разпадне националната сглобка, за разлика от ППДБСС, ГЕРБ ще има валенции за софийски коалиции или плаващи мнозинства по интереси, който и да бъде кметът и така да управлява милионния град.


Според социолозите третото място в надпреварата за градския парламент също е на кантар между най-стария играч БСП и новия за Столичния общински съвет - Възраждане с по 7-8 мандата.
Цената на по-малките играчи също ще се вдигне.
За петото място с 1 до 2 съветници кантарът също е налице по социология между класиката в СОС - ВМРО, новия за местната ни политика актьор ИТН и Синя София – новата формация на старейшината в столичната политика Вили Лилков.


Разбира се, това е само стартът на кампанията. Един месец е много време и бая неща може да промени, заричат се отсега социолозите.


19 минути ще направи и собствена социология с проучване на гласа на София в метрото, където е и най-представителната за нашия град извадка, както винаги и по традиция.


 


 Мария Пенчева
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.09.2023 20:03

    Каквото и да е разпределението на СОС, все негодници ще се намърдат там ! Народе ???? ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни