Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция се стигна след като беше гледано от трима съдии

Свързани новини

19.05.2022 16:35

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатът от БСП Георги Свиленски осъди прокуратурата да му заплати над 20 000 лева обезщетение, съобщи lex.bg.



Причината е скандалното дело около Софийски имоти, което започна през 2010 г. и приключи с оправдателни присъди близо 7 години по-късно. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция.




Народният представител Свиленски беше обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на общинското дружество, включително и бившия му директор Тошко Добрев. Ставаше дума за продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева.


 


Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция се стигна след като беше гледано от трима съдии. Първоначално беше разпределено на бившата шефка на СГС Владимира Янева, която обаче през 2011 г. се отведе заради подозрения за конфликт на интереси, тъй като е купувала имоти от дружеството като пълномощник на баща си. Oправдателните присъди бяха прочетени в края на 2016 г., а след това прокуратурата не ги протестира.


 


Съдия Вергиния Мичева от СГС осъжда прокуратурата да му плати само 15 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение, като приема, че наказателното дело не е причинило на Свиленски по-големи от нормалните за всеки подсъдим притеснения. Прокуратурата обаче трябва да плати на депутата и близо 4500 лева за имуществени вреди, и над 1300 лева за разноски.


 


В решението си съдът посочва, че депутатът не е осъждан, а срещу него през 2004 г. е имало само прокурорска преписка за документна измама в Шумен, която е била прекратена през 2008 г. Отбелязано е още, че процесът срещу Свиленски е продължил близо 7 години, което било неразумно дълго. "Наказателните дела изискват по-голяма експедитивност, тъй като те засягат пряко подсъдимите, в конкретния случай репутацията на ищеца", пише съдията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,