"Геномът на България", който има за цел да събере и анализира представителна извадка от геноми на съвременни българи.

Свързани новини

02.02.2024 15:47

Геномът на България ще бъде определен от 6500 здрави сънародници

Видян 931 пъти | Коментари 20
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 500 души от София и Пловдив се включиха в пилотната фаза на проекта "Геномът на България", който има за цел да събере и анализира представителна извадка от геноми на съвременни българи.

Все още се приемат заявления от доброволци, защото само в първия етап се планира изследване на общо 1000 здрави пълнолетни български граждани. За целта се взема кръв от участниците.

Очаква се по-късно през 2024 г., след одобрение от ЕК, България да се включи пълноценно и в мащабния проект "Геномът на Европа", за който ще е нужно да се съберат генетичните данни на 6500 пълнолетни български граждани от всички основни етноси и географски райони на България.

От събраните по проекта кръвни проби ще бъде изолирана ДНК, която да бъде прочетена изцяло (пълно геномно секвениране), за да се открият всички вариации в генома на участниците. Именно те ще помогнат за оформяне на колективния български геном.

Подобни мащабни изследвания вече са в ход в много държави по света, посочи пред БНР-Радио София проф. Радка Кънева, ръководител на проекта и на Центъра за молекулна медицина към МУ-София.

Тя обясни, че геномът на дадена популация се е формирал в течение на стотици и хиляди години. На практика всеки носи белезите на тази хилядолетна история от съответната територия.

Изследването е шанс всеки от нас да допринесе за здравето на децата ни, за бъдещето ни като нация, защото дарявайки генетични данни, помагаме за развитието на медицината. Събраната информация ще даде възможност да се прави по-добра профилактика и диагностика, да се разработят по-ефективни и персонализирани терапии за много тежки и чести заболявания.

"Благодарение на цялостното прочитане на генома, знаем много за вариантите на геномите, но не толкова за българските специфики. За да е представителна картината, трябва да имаме хора от различни краища на страната, различни и като пол, като етнически групи. Медицината на бъдещето е геномната медицина", подчерта проф. Кънева.

В момента при редки заболявания българските учени се допитват до бази данни от други страни, но те не могат със сигурност да посочат причината за възникването на болест у българин. Знаейки точните вариации за България, ще може да се прилагат и по-подходящи лекарства и да се избягват нежелани странични ефекти.

Очаква се проектът да покаже окончателните си резултати след 3 до 5 години.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 020 Anonimen 17.02.2024 22:33

    а дали знаеш, че има кръвни групи MNSs с 46 антигена при хората, а също Duffy, Lewis, Kell,които понякога са причина за проблеми при кръвопреливането, дано не си началник в някое министерство

  • 019 Anonimen 16.02.2024 10:17

    сега ни обогатяват генома с афганистански и сирийски гени

  • 018 Anonimen 13.02.2024 21:47

    "мълчат за великите си дарби" Велики дарби няма. Всичко е генетика. Аз съм с висока чувствителност, да не се бърка с емоционалност, баба ме наричаше "дебелокожо". Високата чувствителност означава, че улавяш по-широк спектър от ел/маг честоти.Аз имам пълни изледвание - уши, EMG, EEG преобладаващи бета и гама вълни, хроматично зрение - тетрахромно зрение, дори отива към пента, виждам 47 цвята, а на обонянието кучетата ми могат да завиждат. ЗАЩО? Защото съм кр.гр А+/а+, т.е. майка ми и баща ми са А+. В допълнение, две баби и един дядо са А+, другия АБ+. Това се нарича акумулиране на един и същ кръвен протеин. Именно за това не мога да имам никакви автоимунни или генетични заболявания. С автоимунните заболявания се раждаш. Те винаги са придружени от възпалителен процес, който рано или късно уврежда проводимостта на невроните - миелиновата обшивка се уврежда и те започват да дават на късо. А невроните са кабелите от сетивата ни до биокомпютъра. Ако не изпращат достатъчна или правилна информация следва шизофрения, Алцхаймер, деменция. И т.н.

  • 017 Anonimen 13.02.2024 21:00

    015 Аз не вземам пари и не обещавам никому да го излекувам от нелечими болести. "Пациентите" си изпращам при съответните доктори, за което би трябвало да ми дават комисионни. С чиста съвест мога да кажа, че помогнах на много хора за ранна диагностика. Какво печеля - ами събирам биопараметрите на "пациентите", всичко възможно. В един определен момент елементите на пъзела скачат и сами се подреждат.

  • 016 Anonimen 13.02.2024 20:45

    015 Зад гърба ми има един товарен влак с книги,в личната ми библиотека - един вагон. И всичко не Е belles lettres. Да, случвало ми се е да вляза в болница за язва на стомаха, на 22 или 23г. 20г ме тъпкаха докторите с антиациди, лансопрол и подобни. Накрая ми писна, платих си за бактериограма - хеликобактер пилори. Седнах и си прочетох с какво се лекува. С две опаковки Азакс за 8 дена язвата ми изчезна. Без следа.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни