Свързани новини

27.04.2010 11:42

Ген. Василев: Трябва оборудване на затворите поне като това в театрите

Видян 2062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 От 300 до 6000 българи търпят наказание в чужбина според различни статистики. Това каза ген. Петър Василев, директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", цитиран от БГНЕС.


Според него реалната цифра е 1200-1500 души, ако се съди по трансферите от други страни. Очаква се към 2012 година да се облекчат условията за трансфер на подсъдими лица, допълни той. В момента у нас броят на лишените от свобода е около 9 000 души. Средната численост в демократичния период от около 12 000 души е спаднала заради пробацията, която мярка стана най-масовата у нас, коментира ген. Василев. Според него последните месеци рязко нараства броят на задържаните в следствените арести. Тези във Варна, Пловдив и Шумен, например, са критично пренаселени. "Нарастват обвиняемите и подсъдимите, а при осъдените тенденцията е към понижаване", коментира директорът на затворите. Местата за изтърпяване на наказанията у нас от гледна точка на битовите условия са най-лоши в държавите-членки на ЕС, каза ген. Василев. Той подчерта, че у нас затвор не е строен от времето след Стамболийски. Не само липсата на достатъчно жилищна площ е проблемът на затворите у нас и ограничената възможност за физическа активност на затворниците. "Не можем да се преборим с мобилните телефони с нюх, слух, очи и т. н., трябва специални технически средства", коментира ген. Петър Василев. Той поиска оборудване на затворите поне като това в театрите – със заглушители за мобилните телефони. Трудно се контролира и хвърлянето на дрога с прашки през стената на затвора, каза той.
Според него смъртните случаи също може да са следствие от лошите битови условия. "Една туберкулоза може да е резултат от лоши битови условия, както и от автоагресия – самонараняване, гладна стачка", коментира генерал Петър Василев. Статистиката сочи, че през последните години броят на смъртните случаи е 45 - 50 случая годишно. Нараснали са самоубийствата - само през февруари случаите са били три, два от които с фатален изход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.