05.05.2015 10:25

Газпром свали цената на газа за турската Botas с 40%

Видян 739 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на руския природен газ за Турция пада с 25% за първото тримесечие на 2015 година и с още 15% за второто, като през май турците ще плащат синьото гориво по 260 долара за 1000 кубически метра, съобщава „Комерсант”.


Въпреки това преговорите за „Турски поток” са в задънена улица вече месец и половина. Причината е, че двете страни не могат да се разберат за формулата, по която отстъпката ще се прилага с договора за доставка.


Това положение носи загуби и на турците, и на руснаците, но основен потърпевш е „Газпром”. Засега Botas плаща по високата цена от 370 долара за 1000 м3, докато в Европа синьото гориво е по-евтино със 100 долара. Но след като договорът бъде съгласуван, турската компания ще си върне вече платените на „Газпром” между 250 и 300 милиона долара, тъй като отстъпката е в сила от началото на годината.


Руснаците обаче продължават да плащат на плавателните съдове, които трябва да полагат тръбите по дъното на Черно море и досега стоят без работа. Става дума за няколкостотин милиона долара ,като сметката набъбва всеки месец.


Турция също не стои със скръстени ръце и увеличава покупките на втечнен газ заради по-ниската му цена. Затова руските доставки за Анкара паднаха през април с цели 38% и „Газпром” губи монополната си позиция на турския пазар. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог