Свързани новини

06.01.2009 09:11

Газифицирането в София зацикли

Видян 2174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По отношение на газифицирането София изостава значително от западните столици, като темпът на растеж в този сектор се е свил с цели 27%, установи проверка на 19`. По данни на „Овергаз“ през 2006 г. в София е имало 3 600 абонати ползващи „синьото гориво“. През следващата 2007 г. те са се увеличили до 5 900, което прави ръст от 64%. До края на миналата година броят на абонатите ползващи природен газ е нараснал до 10 300, което е ръст от 74 на сто. Дружеството не отчита увеличение при търсенето на услугата, а напротив. По прогнозни данни на „Овергаз“ през тази година само 4 800 нови абонати ще бъдат газифицирани, което прави увеличение от едва 47 на сто. Така като се сметне разликата от ръста през тази година от 74% и очакваното увеличение от 47% се получава спад в растежа от цели 27%. По официални данни в София живеят около 1,4 млн. души и така излиза, че само около 1 на сто от хората в столицата ползват за своите битови нужди „синьото гориво“. За сравнение в Амстердам делът е близо 90 на сто. Ако абонатите на газ в София продължат да се увеличават с по около 5 000 годишно ще достигнем холандската столица в това отношение след цели 252 години. Ситуацията в цялата страна не е по-различна. Основна причина за забавеното развитие на битовата газификация в България е недостатъчната нормативна база и липсата на средства, смятат експертите. За 2007 г. общо 24 730 домакинства в страната са ползвали природен газ. През изминалата година те са се увеличили до символичното число от 34 000. По прогнози на „Овергаз“ през 2009 г. към газопреносната мрежа в страната ще се присъединят нови 15 500 домакинства. Заради ниското потребление на „синьото гориво“ се стигна до това, че България е от 8 до 14 пъти по-енергоемка, в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.


Отоплението с газ е две трети по-евтино от това с ток и наполовина по-икономично от това с нафта. Въпреки това все още малцина ползват „синьото гориво“ за отоплението на своите жилища. Цените на газифицирането паднаха с над 1 000 лв. през последните 3-4 години. Сега за да си осигурите предимствата на природния газ в жилище от 80 кв. м. ще трябва да отделите между 2 000 и 3 000 лв. Преди няколко години цените започваха от 4 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец