Свързани новини

16.11.2021 14:12

Гардиън: Живееща в България афганистанка, граждански пилот, търси работа

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мохадесе Мирзае живее в София, след като преди три месеца оставя семейството си и мечтаната си работа в Афганистан, разказва днес британският в. Гардиън.

На 23 Мирзае е първата дама пилот в гражданската авиация.

„Днес не знам къде да ида, но не смятам да се предам. Започнах да кандидатствам за работа като пилот навсякъде, защото знам, че трябва да се завърна към летенето“, споделя младата афганистанка.

Когато връхлита новината, че талибаните са завзели Кабул Мирзае вече е на летището в униформа, подготвяйки се за вечерен полет до Истанбул. Той обаче не излита изобщо. А докато стотици афганистанци щурмуват международното летище в столицата, Мирзае е прехвърлена на самолет за Киев - този път като пасажер.

През септември миналата година тя става първата жена пилот в родината си, лети до Турция, Саудитска Арабия и Индия с авиопревозвача „Кам еър“.

Отпътува за България с получена по-рано виза, която тъкмо изтича и тя е посъветвана да поиска убежище.

Майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан и заминават за Албания същия ден, в който експлозиите удрят тълпите край летището на Кабул, причинявайки смъртта на близо 200 души.

„Докато учех, майка винаги ми е казвала да се върна в Афганистан, за да работя за родината си. Споделях убеждението ѝ. Но днес, въпреки че бих искала да се върна, не мога. Няма място за жени като в Афганистан повече. Изгубих работата си, дома си, екипажа си – всичко“.

„Надявам се друга авиолиния да ми даде шанс да продължа кариерата си…Ще се боря за моята страст“, казва Мирзае.

Само преди месеци Мирзае е единият от пилотите на Боинг 737 - първият изцяло женски екипаж в авиационната история на страната.


 Източник: БНР


 На снимката:


Първият изцяло женски екипаж в историята на афганистанската авиация - Мохадесе Мирзае е третата от ляво надясно, 7 март 2021 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак