27.01.2009 12:16

Gallup: Българите не се интересуват кой ще управлява, а как ще се решат проблемите им

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има шанс НДСВ да влезе самостоятелно в следващия парламент, като центристка партия. Това каза на пресконференция социологът Андрей Райчев, предаде БГНЕС.


Той даде за пример първите избори да евродепутати, на които НДСВ успя да прескочи 5 % праг. Според Райчев "слуховете за смъртта на НДСВ са преувеличени", тъй като НДСВ има електорат, който е личен, на Симеон Сакскобургготски. Социологът коментира още , че с наближаването на изборите, които ще се състоят през лятото на т.г., НДСВ трябва да подчертае независимостта си.
Според представително изследване на Gallup провело се през първите 10 дни на януари, се вижда нова тенденция относно българските избиратели. Социологът Кънчо Стойчев съобщи, че според данните българите са променили рязко икономическите си предпочитания, а политическите са останали същите. Българите очакват повишаване на декларираната безработица и влошаването на материалното състояние на домакинствата. Данните за последните 12 месеца и очакванията за следващите 12 месеца, са за влошаване на личното им материално положение. Относно политическите нагласи изследването сочи, че хората-25 % искат предсрочни парламентарни избори, а 55 % не искат. Изследването не е успяло да засегне протестите и газовата криза. По отношение на рейтинга на политическите партии се проявява тенденция за непостоянство на избирателите на ГЕРБ и стабилност за избирателите на БСП. Трета политическа сила е обединение "Атака" с 14 %, а четвърта ДПС с 9 %. Повишаване в доверието отбелязва СДС – 7 %. Според социолозите това се дължи на новоизбраният им лидер Мартин Димитров. Все още не е ясно, дали партиите ДСБ, НДСВ и новосформиралото се движение "Напред", ще успеят да преминат бариерата и да влязат в парламента. По отношение на електората - от 5,8 млн. българи имащи право на вот на следващите избори, ще гласуват едва около 2-3 млн. души. Според данните на Gallup българите се интересуват вече не толкова от това, кой ще управлява, колкото от това, какви ще са конкретните решения на проблемите им. За последните 2 години има промяна и в очакванията за безработица, като процентът на хората, които смятат, че ще повиши е нараснал от 15 на 70 %. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни