Като формална причина за разместването на графика е посочено заболяване на австрийския канцлер Карл Нехамер, ала според информирани източници става въпрос за “дипломатически грип” на домакините

Свързани новини

03.10.2023 17:46

Гаф на Петков провали визитата на Денков във Виена

Видян 2146 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отложиха посещението на премиера Николай Денков в Австрия, съобщиха от МС.  А причината е дипломатическо фиаско на Кирил Петков от преди дни, пише Епицентър. По план визитата трябваше да се състои на 4 октомври и сега новата дата за приема е 24 октомври.


Като формална причина за разместването на графика е посочено заболяване на австрийския канцлер Карл Нехамер, ала според информирани източници става въпрос за “дипломатически грип” на домакините.


Той е породен от огромен външнополитически гаф на съпредседателя на ППДБ Кирил Петков, който преди дни в качеството си на шеф на комисията по ЕС, Шенген и Еврозоната, се самокомандировал до Виена. Направил го е уж, за да разговаря за австрийското вето. Никой обаче не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива. Напомняме, че именно позициите на Австрия и Нидерландия са основната пречка за влизането на България и Румъния в Шенген.


Във Виена Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил домакините, а канцлерът Нехамер рязко “заболял” от грип, пише Епицентър. В петък от формацията публикуваха във Фейсбук видео, на което той бе заснет на фона на зала с колони със златни капители. Петков обяви, че е в Австрийския парламент, че имал “срещи с депутати от управляващите партии и опозиционните партии” и още в понеделник ПГ на ППДБ ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност.


Той направи внушението, че изискването на депутати от управляващите партии и опозиционните партии във Виена са именно законопроектите за реформа в службите у нас в контекста на сигурноста с оглед на приемането на България в Шенген. “А най-важното за Шенген е темата Сигурност – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство”, обясни Петков, който имаше относително адекватен вид на видеото.


Тази седмица  той обяви, че с Атанас Атанасов са внесли промените в законите за реформа на службите като “изискване за проемането ни в Шенген”. От внесените текстове обаче се вижда, че реформата почти изцяло се изчерпва със смяната на сегашните силови шефове и промяната на модела, по-който се назначават. От което излиза, че във Виена се месят в начина на назначаването на ръководство на служби у нас, което не е вярно.


Поведението на Петков вбеси австрийското канцлерство и от там са предпочели да отложат временно визитата на Денков, докато  в България властите се разберат какво разбират под изисквания за членство в Шенген.


Грубата злоупотреба от страна на Петков и намесването на властите в Австрия в неговите напъни да овладее службите през главата на президента не е в синхрон с европейската дипломация, обясниха дипломати.   


Припомняме, че преди месеци Петков вече забърка лидери от европейско ниво във вътрешни за българската политика. В скандалния запис от среднощното заседание на ППДБ той използва името на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, като обяви, че тя е обещала  “заобикаляне на правилата” за Шенген и еврозоната за страната ни. Това също породи дипломатически скандал. Говорител на ЕК нарочно и специално отрече.

Сега, мотивирайки внасянето на законопроекта за реформиране на службите, Петков се похвали, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген. И отново сътвори дипломатически гаф.


„Това категорично не е вярно и се смята за недопустимо забъркване на властите в Австрия във вътрешно-политически игри на ППДБ”, коментират външнополитически експерти.


От австрийска страна, в която е ключът за Шенген и еврото няма никаква информация някой да се е срещал Петков, а единственият знак е новината, че Виена отлага посещението на Денков. И там, като нас, са пред избори, но парламентарни и се пазят от скандали.


Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.10.2023 23:37

    бай ганьо номер 2, но много по-зловреден, но тя природата си знае работата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби