“Големият риск от нови избори е от още по -малка избирателна активност. Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната”, предупреди Радев

Свързани новини

09.05.2023 17:30

Габриел за премиер или избори през септември?

Видян 6604 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Рисковете са големи за избори през септември”, заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който обяви, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ/СДС на 15 май, понеделник. “Големият риск от нови избори е от още по -малка избирателна активност. Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната”, предупреди Радев.


“Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма", прогнозира той. Президентът коментира евентуален експертен кабинет, като според него такава формула към момента има неяснота. "Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него", подчерта държавният глава.


Последва брифинг след заседание на ИК на ГЕРБ, на което бе взето решение партията да използва първия мандат и със свой премиер да състави кабинет. “Категорично сме решени да го направим. Като отговорни хора ние ще предложим правителство”, заяви Бойко Борисов. По неофициална информация еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът за премиер с първия мандат.  Това стана баш на Деня на Еврото. Името й изплува в медиите минути след брифинга на ГЕРБ/СДС.


“Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре в НС пред лидерите на всички партии и повярвайте ми, изборът е абсолютно за точния момент, верният момент, това което българите очакват”, подчерта той и се обърна за подкрепа първо към ПП/ДБ. Борисов отправи призив за публична подкрепа на програмно правителството върху двете програми на ГЕРБ и Доброто.


“Каквито и обиди да ни струва това, ако не можем с вторите. Но ние не можем повече да разделяме на добри и лоши партиите в НС. Всички те са излъчени от българския народ и ние ще се съобразим с това. Мога още драматизъм да внеса, но всички медии абсолютно коректно признават, че за тези 2 г. не само не е имало борба с корупцията и нищо не се е случило, но България вече изглежда най-зле от всички държави в Европа, изостанахме. Ние правим нашата жертва и съм убеден, че народът ще го оцени”, посочи лидерът на ГЕРБ.


“Съзнаваме нашата отговорност и хейта, който ще отнесем”, каза Борисов. “Затова - слагаме мандата на масата, търсим отговорните партии да преведем България през това блато, в което сме. Много умувахме с колегите какво ще понесе като пасив партията, но който го е страх от мечки, не ходи в гората, не прави политика”, напомни Борисов народната поговорка. Той разказа, че има вътрешна опозиция и мненията в ГЕРБ са разнопосочни.


“Изборът ни за премиер е точен за този момент, в който българите очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и плана за възстановяване, процедурите по Шенген и еврозоната да тръгнат, да се приемат законите срещу хаоса в правосъдната система, по които сме поели ангажимент, да се изведе държавата от катастрофата, обясни той за бъдещия кандидат за премиер.


Надпартиен човек, който може да изведе икономиката, индустрията в посока, в която всички очакваме. Гордост за България и Европа”, описа Борисов. “Умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ повече от Промяната”, продължи с профила на бъдещия премиер той. Моето самочувствие не е малко, но в случая говорим за нещо, което може да изведе държавата от катастрофата”, отговори Борисов на въпрос нали не е той кандидатът за премиер.


“Аз съм само умен”, отговори Томислав Дончев на въпрос той ли ще е кандидатът.
Борисов напомни, че ще даде "празни кутийки" за останалите имена в правителството, за тези, които искат да споделят отговорност. “Нямаме изискване към личностите в този кабинет - дали са партийци или експерти, важното е дали си разбират от работата и за кратко време да свършат важните неща. А с колегите от ПП и ДБ след това можем да постигнем и конституционно мнозинство, защото видно е, че това трябва да се случи много бързо”, коментира той.


Напомняме, че след като ГЕРБ/СДС получи мандата, ще има 7 дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна папка.



Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 10.05.2023 05:23

    Архангелите Габриел ,Уриел и Азазел са най-висшите същества приближени до Бог . Това същество , което може би иска да бъде Първо от какъв пол е ?! Ако е от женски трябва да има окончание "ова" ; иначе Габриел е име , а не фамилно име

  • 002 Anonimen 09.05.2023 23:20

    Тази празнота има шанс да стане публично достояние! Достойно е за Борисов!

  • 001 Чарлз Дарвин 09.05.2023 19:42

    Кухата лейка Марийка най ще ѝ оди на тази популация с IQ на маймуна.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева