24.03.2015 15:03

Фридман: Искаме разбиване на оста Москва-Берлин, Украйна е средство

Видян 2050 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-влиятелният в момента американски стратег и шеф на агенция Стратфор, известна и като ЦРУ в сянка, проф. Фридман изнесе официално тезисите на щатската външна политика и военна доктрина. Той обяви като основна цел на САЩ, които той нарича „империя в началото на пътя”, разбиването на възможна ос Берлин – Москва. За Америка било жизнено важно недопускане на обединение между немските капитали и технологии и руските ресурси. Това е основателно опасение, понеже немският бизнес в лицето на водещите концерни, категорично поиска многократно от канцлера Меркел сваляне на санкциите срещу Кремъл и спешно стимулиране на отношенията.

 

Фридман не крие, че Украйна е само средство за постигането на целта. „Ние не искаме да убиваме руснаците, искаме само да ги нараним”, коментира той. Той вижда награждаването от командира на щатските войски в Европа ген. Ходжес на висши киевски военни като знак в смисъл „това е моята армия”. Нещо повече: „Ние официално отричаме, че въоръжаваме и обучаваме украинците, но непрекъснато го правим”, разкрива Фридман.


Кой е казал, че има европейска изключителност, там ще загиват милиони


Това е друго от сензационните послания, съдържащи се в публичната реч на Фридман. Шефът на Стратфор смята, че и занапред Щатите не бива да признават ЕС за субект. „Ние имаме отношение не с Европа, а с Франция, с Румъния – с отделни страни”, продължава той крилатата фраза на Кисинджър – „кажете ми кой е телефонът на Брюксел”.


Според Фридман САЩ трябва да следват британския модел – не да окупират територии, а да работят с различни групи и да ги насъскват една срещу друга, като по този начин владеят положението. „Грешката на нацистката империя беше, че се хвърли да завладява земи”, коментира в навечерието на 70-годишнината от победата над фашизма шефът на Стратфор.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни