Свързани новини

06.05.2020 20:05

Фридъм хаус: Демокрацията в България се влошава

Видян 2958 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права „Фридъм Хаус“ (Freedom House) понижи в годишния си доклад равнището на демокрация в България от 60% на 58,93%, предаде БГНЕС.


Според доклада в България има режим на полуконсолидирана демокрация, където оценката на на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7 (най-високото ниво на демократичен напредък).


Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната система са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпросът за прозрачността и изборите.


Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата монополизация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на журналисти от прокуратурата и държавните служители.


"Фридъм Хаус“ забелязва "зашеметяващ демократичен срив" в 29-те страни от Централна Европа до Централна Азия, които наблюдава. Посочено е "увеличаването на държавното доминиране, злоупотребата с власт и силовите тактики" в няколко балкански страни".


Сред нарастващ брой лидери в Централна и Източна Европа е отпаднала дори претенцията да играят по правилата на демокрацията. Те открито атакуват демократичните институции и работят за ограничаване на индивидуалните свободи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.05.2020 15:59

    Но за това пък циганизацията се подобрява.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец