Френският министър-председател Габриел Аттал

Свързани новини

12.01.2024 10:56

Френският премиер назначи гей партньора си за външен министър

Видян 1190 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският министър-председател Габриел Аттал назначи съпруга си Стефан Сежурн за министър на външните работи в четвъртък, само няколко дни след като самият той стана първият открит гей на този пост.

Сежурн, който също така оглавява политическата партия "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон и групата "Обновление" в Европейския парламент, замени Катрин Колона в рамките на преструктурирането на кабинета, което последва оставката на бившия министър-председател Елизабет Борн в понеделник.

38-годишният Сежурн съветва Макрон, откакто последният е министър на икономиката и финансите, като се присъедини към екипа му през 2014 г. и остана с него до избирането му за президент през 2017 г.


Във вторник Макрон назначи Атал на мястото на Борн, с което той стана най-младият министър-председател на Франция и първият открит гей. Преди това той заемаше поста министър на образованието. През 2018 г. Атал прекара 10 месеца като говорител на партията на Макрон, тогава наречена "Република в движение", след като две години по-рано напусна Социалистическата партия, за да подкрепи тогавашния кандидат в борбата му за президентския пост.

Атал и Сежурн официално обявиха връзката си с граждански съюз през 2017 г. и я направиха публична през следващата година, когато Атал се обяви за гей. През октомври Атал заяви в официална декларация за конфликт на интереси пред Висшия орган за прозрачност в обществения живот, че няма партньор, въпреки че двойката никога не е скъсвала публично. В повечето медийни материали, посветени на назначението, старателно се избягваше споменаването на гражданския съюз на Сежурн с Атал.

Други попълнения в кабинета на Макрон включват бившия министър на правосъдието Рашида Дати като министър на културата. Бивш евродепутат от консервативната партия Les Republicains, тя е обект на официално разследване за корупция от 2021 г. насам, въпреки че отрича да е извършила нарушения. Дати е обвинена, че е получила 900 000 евро за лобиране в Европейския парламент от автомобилния производител Renault за период от три години, докато все още е била евродепутат.


В писмото за оставка на Борн се посочва, че тя не се е оттеглила по собствено желание, а се позовава на "волята" на Макрон да "назначи нов министър-председател", според Associated Press. Нейното напускане дойде седмици след като Макрон прие противоречив имиграционен закон, засилващ възможностите на правителството да депортира чужденци.


След като миналата година загуби мнозинството си в парламента, центристката партия на Макрон беше принудена да се съюзи с Les Republicains, за да приеме мярката - ход, който още повече измести общественото мнение срещу правителството, което и без това е изключително непопулярно, след като миналата година пенсионната реформа повиши пенсионната възраст по начин, считан за недемократичен от мнозинството френски избиратели, и предизвика седмици на протести.

Пренареждането на кабинета в четвъртък беше широко отразено като опит на президента да спаси намаляващия авторитет на правителството си. Въпреки че по конституция му е забранено да се кандидатира за трети мандат през 2027 г., изборите за Европейски парламент са насрочени за тази година и се очаква "Ренесанс" да загуби няколко места, освен ако общественото мнение не се промени благоприятно за него.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева