Френският производител на млечни продукти Danone

Свързани новини

24.02.2024 17:00

Френски хранителен гигант планира да продаде руския си бизнес: FT

Видян 3812 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският производител на млечни продукти Danone иска да продаде операциите си в Русия на местната агрогрупа Vamin Tatarstan, съобщи Financial Times, като се позова на съответни документи и на хора, запознати със ситуацията.

Съгласно президентски указ от юли 2023 г. Москва "временно" национализира всички акции на Danone Русия, контролирани от френската компания майка Produits Laitiers Frais Est Europe. Над 83 милиона акции на Danone Русия са прехвърлени под контрола на държавата.

Според писмо, изпратено до руския министър на земеделието Дмитрий Патрушев и видяно от FT, Айрат Мухамадеев, директор на новосъздадена компания, собственост на Вамин Татарстан, заявява, че се е съгласил да плати 17,7 млрд. рубли (191,5 млн. долара), за да поеме контрола върху руския бизнес на Данон. Данон ще получи 108,4 млн. долара за собствения си капитал, а 83 млн. долара ще отидат за обслужване на дълга на руското подразделение.

Сделката подлежи на одобрение от Министерството на земеделието на Русия, преди да бъде гласувана от специална правителствена подкомисия, която отговаря за одобряването на излизането на западни компании, пише FT.


В писмото до министъра Мухамадеев заявява, че цената на сделката представлява отстъпка от 56 % от пазарната стойност на предприятието според независима оценка, цитирана от компанията. Той добави, че Danone се е съгласил да предостави подкрепа до края на юли следващата година, докато ребрандираното предприятие, което вече се нарича Life & Nutrition, продължава да локализира производството на определени съставки, за да запази "високото качество на продуктите, с което са свикнали руските потребители".

Въпреки западните санкции, френската хранителна компания първоначално заяви през 2022 г., че ще остане в Русия, като защити решението си с думите, че има отговорност към "хората, които храним, фермерите, които ни осигуряват мляко, и десетките хиляди хора, които зависят от нас". По-късно същата година обаче компанията обяви плановете си да напусне пазара на фона на нарастващия натиск от страна на клиенти и активисти. Компанията заяви, че очаква излизането от пазара да ѝ струва 1 млрд. долара.

Руският бизнес включваше 13 фабрики, в които работеха 7200 души, и генерираше 5% от годишните глобални продажби на компанията, възлизащи на около 27 млрд. долара.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева