Присъствието на "акушерката от Майдана", заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, в Нигер след преврата разгневи съюзника на Вашингтон в НАТО - Франция, съобщи през уикенда Le Figaro, позовавайки се на източник от френското външно министерство.

Свързани новини

15.08.2023 17:24

Франция бясна на САЩ заради Нигер: Le Figaro

Видян 2786 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Присъствието на "акушерката от Майдана", заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, в Нигер след преврата разгневи съюзника на Вашингтон в НАТО - Франция, съобщи Le Figaro, позовавайки се на източник от френското външно министерство.

САЩ "направиха точно обратното на това, което мислехме, че ще направят", заяви френски дипломатически източник пред вестника и добави, че "с такива съюзници нямаме нужда от врагове".

 Париж настоява за възстановяването на отстранения президент Мохамед Базум, откакто в края на юли с преврат на власт в Нигер дойде ново военно правителство.

Френското правителство също така е готово да подкрепи използването на сила от западноафриканските държави за тази цел, като подкрепи решението на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) да мобилизира резервни сили след свалянето на президента.


Изпращайки Нюланд в Нигер, САЩ показаха, че са готови да разговарят с лидерите на преврата, смята Le Figaro.


"За [френския президент] Еманюел Макрон доверието във Франция, особено по отношение на дискурса за демокрацията, беше заложено на карта. За американците, дори и да са загрижени за бързото възстановяване на конституционния ред, приоритет е стабилността в региона", казва източникът на вестника от външното министерство.


Американците просто искат "да запазят базите си" в региона преди всичко, каза дипломатът и добави, че Вашингтон "няма да се поколебае" да се откаже от искането за това, което той нарече "конституционна законност", за да постигне тази цел.

Сега Париж се опасява, че Вашингтон може да постигне споразумение с военното правителство на Нигер зад гърба на Франция.

САЩ разполагат с големи сили на терен в Нигер, възлизащи на около 1300 войници и почти равни на тези на Франция, която има около 1500 военнослужещи в страната. Американските войски са разпределени между две бази, разположени в столицата на Нигер Ниамей и в северния град Агадез.


Съобщава се, че Агадес е от особено значение за Вашингтон, тъй като там се намира писта за кацане на безпилотни самолети и служи като център за наблюдение на голям район, простиращ се от Западна Африка до Либия на север.


Според Le Figaro Париж е недоволен и от факта, че въпреки че и Франция, и САЩ имат войски в Нигер, само френското присъствие предизвиква недоволство сред местните жители. "Съединените щати, както и другите ни съюзници, имат навика да оставят ударите върху нас", казва френският дипломат пред вестника.

Превратът в Нигер се състоя на 26 юли, когато президентската гвардия, оглавявана от Тхиани, задържа Базум и семейството му, позовавайки се на "влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление". Този ход предизвика осъждане от страна на световните сили, а ECOWAS наложи строги санкции на Нигер и постави ултиматум на превратаджиите да освободят Базум или да се изправят пред военна намеса.


В понеделник военното правителство на Нигер се съгласи да проведе преговори с Икономическата общност на Западноафриканските държави в опит да намали напрежението в региона.

Нюланд посети Нигер миналия понеделник. По време на разговорите тя предупреди новото военно правителство да не сключва никакви сделки с руската частна военна компания "Вагнер" и го призова да възстанови благоприятното за Вашингтон статукво.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.08.2023 18:11

    Хе-хе, около 70% от енергията на франсетата е само от уран, а най-много аец-и в света имат сашките. Да се замлатят помежду си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв