Свързани новини

22.12.2018 09:00

Forbes за България: Корупция, организирана престъпност и непрозрачност

Видян 3015 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е изправена през значителни икономически предизвикателства въпреки благоприятния инвестиционен режим, който включва нисък плосък корпоративен данък. Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност, липсата на прозрачност в обществените поръчки и наличието на организирана престъпност продължават да пречат на инвестиционния климат и икономическите перспективи на страната.


Така описва страната след 2009 г. американското списание Forbes в годишната си класация за най-добрите страни за правене на бизнес. От 161 държави в нея на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в ЕС е само Хърватия (52), а от българските съседи по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).


Американското списание посочва, че от 2000 г. до 2008 г. България поддържа стабилен среден годишен ръст на реалния БВП над 6%. Но през 2009 г. това е последвано от дълбока рецесия, тъй като финансовата криза води до свиване на вътрешното търсене, износа, притока на капитали и промишленото производство. Растежът на реалния БВП остава бавен – под 2% годишно – до 2015 г., когато търсенето от страна на ЕС на българския износ, плюс притока на фондовете от ЕС, увеличи ръстта до повече от 3%.


В представянето на бизнес климата в България от Forbes посочват още, че икономиката ѝ демонстрира силен растеж, но пак си остава с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС – 8000 долара. Макар да се казват добри думи за разумно управление на обществените финанси, списанието допълва, че „енергийната ѝ зависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина правят растежа чувствителен към външни за страната пазарни условия, предаде Трансмедия.


Значителна част от текста е посветена на проблемите с енергетиката, като изрично се изтъква, че е потенциална слабост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години държавата е дала почти 700 млн. долара на НЕК да плати на „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“ – спрян от правителството четири години по-рано проект, който наксоро беше възроден.


Списанието отбелязва и почти пълната зависимост от Русия и на българския газов пазар. Проекти като газовите интерконектори с Гърция и Сърбия, които биха могли да намалят енергийната зависимост, са замразени или се придвижват много бавно, пише още изданието.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    така скапано управляват и крадат на поразия-най-пропаднала лобистка държава,управлявана от мафиоти

  • 001 Родени мъртви родоотстъпници 30.06.2019 14:08

    Всички си имат № в живота, само българските юда си нямат номер и слугуват на всеки, но не и на България.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към