"Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург". Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отношенията между Китай и ЕС:

Свързани новини

18.04.2023 13:44

Фон дер Лайен: Искаме Китай да зачита равнопоставените отношения

Видян 1585 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург". Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебатите, посветени на отношенията между Китай и ЕС, предаде БНР:

"Това, което искаме е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор".

Фон дер Лайен изрази солидарност със санкционираните евродепутати, на които Китай наложи санкции. Сред тях е и Илхан Кючюк от "Обнови Европа":

"Искам да изразя солидарността си с тези членове на Европейския парламент, които бяха несправедливо санкционирани от китайската комунистическа партия, само защото изрекоха на глас нарушенията на човешките права. И това е симптом, че Китай не е обърнал страницата към епохата на реформи и откритост, а преминава към нова ера на сигурност и контрол.  Чух това в Пекин от много европейски фирми, които наблюдаваха от първа ръка този завой към сигурността, който е далеч от логиката на отворения пазар и свободната търговия".

Кючюк, както и колегите му Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман попаднаха под санкциите на Китай с мотива, че "сериозно увреждат суверенитета и интересите му и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация". На тях и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао. Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата "Сахаров" на Европарламента. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.03.2024 23:12

    Според разследването на американския всекидневник "Ню Йорк Таймс" Фон дер Лайен е договорила мегасделката чрез текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла, но по-късно твърди, че е изтрила разговора. Според иска на Балдан Фон дер Лайен е отговорна за "злоупотреба със служебно положение", "унищожаване на публични документи" и "незаконно използване на интереси и корупция". Европейският омбудсман и Европейската прокуратура също започнаха да разследват твърденията, а през февруари The New York Times заведе дело срещу Европейската комисия в Съда на ЕС. Искът на Балдан е първият срещу нейния председател, който би могъл да е извършил престъпление съгласно белгийското наказателно право.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци