"Това щеше да допринесе за задълбочаване на усещането, че Европа е... демократична..., а не конструкция, в която всичко се решава накрая при закрити врати", каза той.

Свързани новини

23.02.2024 18:00

Фон дер Лайен е фейк кандидат за лидер: Бившият шеф на Парламента на ЕС

Видян 588 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Мартин Шулц, бивш председател на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен е "фалшив" водещ кандидат на предстоящите избори за Европейски парламент и трябва да се оттегли от поста на ръководител на Европейската комисия, съобщи европейското издание на Политико.

Шулц, немски социалдемократ, измисли идеята за водещи кандидати (Spitzenkandidaten) през 2014 г., когато беше председател на Парламента. Според този план политическото семейство на водещия кандидат, което спечели най-много места на изборите за Европейски парламент, трябва да стане председател на Комисията.

Но през 2019 г. фон дер Лайен беше избрана от лидери на ЕС като Ангела Меркел и Еманюел Макрон, които пренебрегнаха двама кандидати според Spitzenkandidat: Манфред Вебер и Франс Тимерманс.


Шулц заяви пред POLITICO's EU Election Playbook, че допускането на това е "грешка в моите очи".

"Това щеше да допринесе за задълбочаване на усещането, че Европа е... демократична..., а не конструкция, в която всичко се решава накрая при закрити врати", каза той.

Пет години по-късно Фон дер Лайен иска втори мандат в Комисията и ще получи официалното одобрение от своята Европейска народна партия на конгреса в Букурещ следващия месец.


 "Виждате, че нейната така наречена роля на Spitzenkandidaten е фалшива роля", каза Шулц по телефона.


Фон дер Лайен се представяше тази седмица като човек, който "се кандидатира" през 2019 г.


"Едно нещо е вярно, тя се кандидатира през 2019 г. - но не за Европейския парламент, а избяга от министерството си в Германия", пошегува се Шулц за бившия министър на отбраната. Дясноцентристкият ХДС на Фон дер Лайен е основната опозиция на социалдемократите на Шулц в Германия.


Шулц отиде още по-далеч, като заяви, че фон дер Лайен трябва да се оттегли. "Тя не трябва да заема поста председател на Европейската комисия, да лети за срещата на върха на Г-7, да се среща с държавните и правителствените ръководители, да бъде в Съвета, това е неподходящо предимство спрямо другите кандидати."


На въпроса дали ще подаде оставка тази седмица, фон дер Лайен отговори: "Трябва стриктно да разделя или да отделя тази роля от ролята на водещ кандидат на ЕНП и от кампанията." Тя каза, че има "цял набор от правила" за това какво може и какво не може да прави.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева