Фискалният резерв на България е на критично ниско ниво, незапомнено през последните 20 години – 4 757 675 000 лв. при абсолютно дъно от 4,5 млрд. лв., сочат данните от официалния баланс на Управление Емисионно на БНБ
01/03

Свързани новини

18.04.2022 09:23

Фискалният резерв - на дъното: 4,257 млрд.лв. срив за 1,5 мес., плюс 1,5 млрд.лв. нови заеми и 1,2 млрд.лв. от НЕК – общо 7 млрд.лв. потрошени извън бюджетните харчове, няма обяснение за 2/3 от тях

Видян 2399 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Фискалният резерв на България е на критично ниско ниво, незапомнено през последните 20 години – 4 757 675 000 лв. при абсолютно дъно от 4,5 млрд. лв., сочат данните от официалния баланс на Управление Емисионно на БНБ.


 


Още по-страшното е, че той е стопен с невероятните 4 256 545 000 лв. само за времето от 25 февруари до 8 април. Това число е повече от целия бюджет за образование на страната за година или бюджетите за МВР и отбрана, взети заедно.




При това трябва да се има предвид, че заедно с тези изгребани повече от 4 и четвърт милиарда лева, Кабинетът на Промяната е взел през този период нови държавни заеми за 1,5 млрд. лв. И е принудил Националната електрическа компания година и 9 месеца по-рано да погаси 1,2 млрд. лв. към хазната.




Тоест, за месец и половина, извън разходите по бюджета на страната, са похарчени 7 000 000 000 лв. отгоре и изобщо не е ясно за какво са отишли две – трети от тези огромни пари! Погасеният в същото време в края на март държавен дълг е едва 1.275 млрд. евро (2.5 млрд. лева). За 4,5 млрд. не е ясно за какво са похарчени.


 




При положение, че в същото време – естествено, заради инфлацията, кабинетът рапортува и за повишени приходи от данъци.




От простата математика на официалните данни излиза, че в държавата пари няма, но и няма как това да се обясни.




Особено истерично е източването на пари от НЕК, осъществено от финансовото министерство.




На 15-и април Националната електрическа компания предсрочно погаси 1,2 млрд. лева заем към МФ (Министерство на финансите), дължим към 31.12.2023 г. „Благодарение на усилията на екипа в Министерството на енергетиката, за пореден път през последните месеци успяваме да подпомогнем държавния бюджет.


 


Важно е за всички да разберат, че компенсациите за високите цени на енергията за месец март, а и за месец април, ще бъдат осигурени от държавните енергийни дружества. Важно всички да си спомнят, че цената на електроенргията за всички нас, като битови потребители, не беше променена през последните месеци и остава най – ниската в целия ЕС.


 


Ако не бе таза важна финансова подкрепа от ресора на Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в затруднение да посрещне предстоящите плащания.


 


Разбира се, всичките тези средства имат и алтернативно използване, а именно реинвестиции в енергетиката като рехабилитация на държавните дружества, стартиране изграждането на нови мощности, включително нови ядрени блокове. Но! Стабилността на държавните финанси е приоритет на Министерство на енергетиката”, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.


 


Той допълни, присъединявайки се към загрижеността на своя колега и приятел от ИТН Любомир Каримански:



„Фискалният резерв (парите на правителството) към 08.04.2022 г. бе в размер на 4,7 млрд. лева. Важно е да припомним, че във фискалния резерв се съхраняват и следните средства : около 4 млрд. лева от т.н. сребърен фонд (за нашите пенсии), около 3 млрд. лева за енергийни фондове (вкл. за отработеното ядрено гориво), около 3 млрд. лева на различни национални фондове и около 0,3 млрд. лева за учителския пенсионен фонд.


 


Общо стойността на различните фондове в структурата на фискалния резерв е около и малко над 10 млрд. лева. Сами може да пресметнете разликата от около 5 млрд. лева. Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства от фискалния резерв всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено”.



Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.04.2022 12:47

    Чуждестранните гастрольори не се шегуват и играят на едро и ва банк, защото усещат, че времето им свършва. Те от милионери ще се направят милиардери с парите на българския народ, който е странно как оцелява в тази галопираща инфлация и със замразени доходи, макар и те най-ниски и унизително малки за ЕС държава. Както се казва на чужд гръб и 100 тояги са малко!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци