Въпреки че компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, авансира със собствени средства закупуването и транспортирането на продуктите, представя изрядни заявки за плащане, дружеството не получава възстановяване на направените разходи.

Свързани новини

11.09.2023 12:00

Фирма осъди фонд Земеделие за 766 000 лв., той не ги дава

Видян 717 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фирма Ню проджектс консулт осъди Държавен фонд Земеделие за 766 000 лв. - сума, която фирмата не е получила по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната. Решението, което обаче Фондът не ще да изпълни, в полза на компанията е на Административен съд – София град от 28 юни 2023 г.


Съдът разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото.
Съдебната битка се води от края на 2019 г. Компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, закупува със собствени средства авансово продуктите и транспорта им, представя изрядни заявки за плащане, но не получава възстановяване на направените разходи. Цели две години ДФЗ не посочва и причините за това. Собственикът на Ню проджектс консулт и земеделски производител Милена Рашева недоумява как е възможно да изпълняваш отговорно в продължение на десетилетие своите задължения, а да получиш не само пренебрежение и некоректност от държавните институции, но и умишлено бездействие от страна на ДФЗ, установено от съда и прокуратурата.


От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично" доставките, а ги е „превъзложила" на други три юридически лица. Значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и наредбата основания за отказ от плащане няма. Това прави напълно несъстоятелна позицията на фонда, както потвърждава и съдът.


„Как е възможно такова поведение срещу коректен партньор на държавата? Още повече, че продуктите се предоставят безплатно и се финансират единствено с европейски и национални средства. Години наред търся кой ще поеме отговорността на държавата и плати храната на децата, след като нито фондът, нито учебните заведения оспорват, че доставките са изпълнени в цялост? Изумително е, че държавните институции ми отказват дори срещи. Заради ситуацията съм докарана до фалит.", коментира Рашева.


Всяка година програмата Училищен плод обслужва близо 420 000 български деца в над 3400 учебни заведения в цялата страна. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС идват около 4 млн. лв. годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд Земеделие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци