Външните министри се срещат по време на сесия с Финландия и Швеция на събитие на НАТО в Рига, Латвия, 2021 г. © Гинц Ивусканс/AFP

Свързани новини

03.04.2022 09:04

Финландия може да се присъедини към НАТО без референдум

Видян 2226 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Финландия, която граничи с Русия, заяви, че широката подкрепа за членството в НАТО, изразена в последните проучвания на общественото мнение, може да проправи пътя за присъединяване към ръководения от САЩ военен блок без референдум. Отношението на финландците към членството в НАТО се промени след нападението на Москва над Украйна.




"НАТО трябва да знае, че има обществена подкрепа. Според мен ние вече имаме това", каза Саули Ниинистьо пред Yle .




Той допълни, че предвид благоприятните резултати от социологическите проучвания, няма да е необходим референдум за присъединяване към блока, ако страната получи подкрепа с голямо мнозинство в парламента.


 


Според проучване на Yle този месец подкрепата за членството в НАТО във Финландия е достигнала рекордно високи 62%. Проучване на общественото мнение, поръчано от Helsingin Sanomat и публикувано тази седмица, показва, че 61% от финландците искат страната им да се присъедини към блока.




Това показва пълен обрат в общественото мнение, след като Москва изпрати войските си в Украйна - според Yle предишните проучвания са показвали, че финландците са против членството в НАТО.


 


В събота министър-председателят Сана Марин заяви, че действията на Москва са принудили Хелзинки да преразгледа политиката си за сигурност и че решението за НАТО трябва да бъде взето тази пролет. "Русия не е съсед, за какъвто я смятахме", каза тя. Страните имат обща сухопътна граница от 1340 км.


 Снимка: AFP


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.04.2022 16:34

    Ами в България референдуми по жизненоважни за българите въпроси никога не е правен. Някакви случайни купени родоотстъпници инсталирани на върха сътвориха куп непоправими и фатални за българите деяния. Санахме най-бедната и окаяна нация, изчезваща от крадливите и управленци, които не само електората продадоха и предадоха, но разпарчетосаха и държавата до кости!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката