„12 области са в червената с над 120 на 100 000 "заболеваемост", 12 в оранжевата зона и само 4 в жълтата зона – Видин, Добрич, Разград и Търговище“. Това отчете на редовния брифинг на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев относно ръста на новите случаи на COVID-19 през последните седмици, предаде бТВ.


На 14-дневна база "заболеваемостта" у нас е 99 на 100 000, но от понеделник е над 140 на 100 000, уточни той.


Има и големи разлики по региони – 11 пъти е разликата между Търговище и Кюстендил.


Отново нараства броят на заетите легла в COVID отделенията. В момента са заети 35% от тези в неинтензивни отделения и 38% – в  интензивните, обяви здравният министър проф. Ангел Кунчев.


По-висока е заетостта на леглата в областите: Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.


Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането анимунитет става не по-рано от 10-ия ден след оставянето на втората доза ваксина. До тогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучваме в света, което да доказва ефективността ан имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация", заяви министър Ангелов. 


По думите му това, което се  случва в Европа и България е началото на трета вълна. "Винаги съм предпазлив по отношение на категорични отговори. Защото от самото начало коронавирусът  опроверга голяма част от нашите отговори", посочи той и допълни, че има организация до края на месец февруари, не по-късно от 5-ти март, да сме готови с 3-та фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.


„Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света още не е дала такива. Ние говорим само истината, в нейния чист вид такава, каквато я дава науката и нищо повече”, коментира Ангелов.


„Когато имаме заболели 200 души на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме Българските граждани. Нека те да бъдат спокойни”, каза още той.


 


 


 


 


.