Свързани новини

09.07.2009 11:04

Фандъкова: Ще усъвършенстваме реформите в образованието

Видян 1988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще продължим реформите в образованието и ще ги усъвършенстваме. Това заяви Йорданка Фандъкова, заместник-кмет по образование и култура в Столична община и най-спряганият кандидат за следващ просветен министър от кабинета на ГЕРБ пред БНТ.


Външното оценяване трябва да се усъвършенства. Трябва да се дискутира и за изпитите след 7 клас, които, според Фандъкова, генерират напрежение. Фандъкова смята, че най-важното в момента е гарантиране на това да не падат средствата за образование от предварително заложените, т.е. да се изпълни бюджетът до 90%. Тя подчерта и че трябва да се отблокират националните програми, в т.ч. средствата за диференцираното заплащане и то бързо. ГЕРБ вече имат готовност да предложат рамка на нов Закон за училищното образование, в който всичко да бъде насочено към ученика. Тя не пожела да коментира предвидената от настоящия министър на образованието и науката забрана за носене на религиозни символи, но е съгласна, че безспорно учениците трябва да имат приличен външен вид, "въпросът е какво разбираме под приличен външен вид". Случаят в с. Рибново, община Гърмен, където имаше съмнения за религиозни отклонения от чистия Ислям в местно училище, тя определи обаче като "нещо наистина фрапиращо".
В програмата си ГЕРБ ще заложат на намаляване на възрастта на задължително предучилищно образование – подготовката да започне от 5 години и то целодневно. Друга част от нея е така нареченото "гражданско образоване" за усвояване на голям обем житейски компетентности, като реагиране при бедствия и аварии, например, посочи Фандъкова. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни