Когато през ноември 2009 г., беше на 15-и, Йорданка Фандъкова пое официално поста на кмет на София като първата в историята жена на него след 64 мъже, самата тя едва ли си е представяла, че ще има търпението и силата да бие всички рекорди по продължителност на управлението на града.

Свързани новини

06.11.2023 09:22

Фандъкова: рекордите и човекът

Видян 9544 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през ноември 2009 г., беше на 15-и, Йорданка Фандъкова пое официално поста на кмет на София като първата в историята жена на него след 64 мъже, самата тя едва ли си е представяла, че ще има търпението и силата да бие всички рекорди по продължителност на управлението на града.


Тогава тя завършваше разговорите по всички теми с ужасяващите думи: „Ако съм жива”, защото имаше сериозен медицински проблем, който беше истински застрашаващ живота. Но години наред действаше с него и на принципа „себе си слагам накрая”, без да й пука дали това се оценява.


В първите си дни на поста започна работата по втората изцяло нова линия на софийското метро, която при приключването й 3 години по-късно беше определена от тогавашния председател на Европейската комисия като най-успешния проект по еврофондовете в целия ЕС. Подземната железница е символ на нейното управление, защото при старта му тя стигаше само от Люлин до центъра.


Освен втората линия, под нейно ръководство първата беше удължена в две посоки – до летището и до бизнеспарка в Младост. Успоредно с това бяха реконструирани и значително разширени всички основни булеварди по трасето, бяха прокарани и чисто нови – от бул.Проф. Семов до бул. Копенхаген и кои ли още не.


Днес линиите са 4, метрото е 6 пъти по-дълго и е най-бързо развиващото се в целия ЕС. Огромната част от финансирането е европейско, като то е привлечено основно с усилията на кмета Фандъкова, каквито и заслуги да си приписват някои ресорни министри и български еврокомисари, които често дори не си говореха с титулярните еврокомисари, свързани с темата.


Изобщо, привлечените от Столичната община под нейно ръководство за 14 години европейски средства са над 5,5 млрд.лв. или над 22% от всички, които България изобщо е привлякла за първите си 17 години като член на ЕС. Това позволи и непознатите темпове на строителство в града за цялата му история, които цитира Фандъкова.


Те се превърнаха, освен в метро, и в реконструирани или чисто нови булеварди. Последният открит е Филип Кутев от Парадайз мол до Симеоновско шосе преди дни, след като пак на Хладилника посредством тройното разширяване на бул. Черни връх и новия булевард оттам до бул. Вапцаров един от най-натоварените квартали беше буквално преобразен. 3 пъти бе разширено Ломско шосе и се откри също преди дни, както и още няколко възлови улици като Кукуш и Коперник само за последния месец. Но също в 13 пробива и 9 кръстовища на 2 нива – някои са на най-невралгичните кръстовища в целия град като Красно село, ТВ кула, Семинарията, бул. Гешов и ул Г. Софийски. 50 км упеторено Околовръстно шосе е още едно от постиженията. Първите изобщо буферни паркинги на най-натоварените входове на града са още един плюс, който забравяме.


Европейските средства се превърнаха и в 144 нови сгради на детски градини и 24 нови здания на училища – дори при соца такива темпове на строителство са непознати. 20 години нямаше построена дори една сграда. Изцяло обновени са всички общински здравни заведения, с огромни инвестиции и в нова апартура.


Имаме чисто нови паркове като Възраждане с аквапарк към него, като Северния парк до пак чисто новия му скейтпарк, като в самото начало на кметуването си пак Фандъкова направи първия скейтпарк в Студентския град, чийто парк също беше преобразен, както Южния и Западния, цъфна възстановеният след 25 г. забрава Розариум в Борисовата градина. Общината си върна от държавата стопанисването този парк и възстанови и алеите на великите българи в него след четвърт век поругаване на паметниците им. Впечатляващи са резултатите при възстановяването в пълния му блясък е на дворцовия парк Врана.


Вече започна да се сади Третата нова гора на София на местата на бивши големи сметища – още една лична идея на кмета. Създаден беше модерен завод за боклук, също с европейско финансиране, и когенерация на електричество, а само инатът на общински съветници попречи на третия му етап – превръщането на ТЕЦ София в модерен завод за преработка с одобрено, благодарение на огромни усилия на Фандъкова евросредства, който щеше да бъде най-модерният в целия ЕС, заедно с прототипа си в Копенхаген. Масовата канализация е друго нещо, което не виждаме.


И почистването на речните корита, за да няма потопи.
Вместо да се тровят или застрелват, както преди, бездомните кучета бяха намалени хуманно над 3 пъти по брой – от 11 000 на 3000, а също с австрийска помощ беше създадена и уникална клиника за лечение на любимци, в която дори се трансплантира кожа.


Не е случайно, че делът на София в икономиката на страната достигна 42% от БВП, безработицата е над 4 пъти по-ниска от средната и е 1,5%, ИТ индустрията е втори водещ отрасъл, чуждите инвестициите са над 2/3 от всички в страната, културните събития са над 80% от всички в държавата, въпреки че някои медии пишат за някаква друга „арт” и „индустриална” столица. Лично Фандъкова спаси и няколко театъра от затваряне, като ги превърна в общински. И създаде програмите Европа и Култура на СО, които развиха гражданските организации.


Пак по идея на кмета бяха създадени уникални нови музеи като подземния под Св. София, възстановени бяха удивителните черкви и манастири от Софийската Света гора, бяха създадени нови артцентрове като Топлоцентралата, Триъгълната и Водната кула в забравени пространства, започна реконструкцията на софийските бани. Готова е в Банкя.


Благодарение на "умните" светофари, е-системата за контрол и за плащане, и подновяването на 93% от тролеите, над 60% от автобусите и над 50% от трамваите, както и на въвеждането на е-буси, градският транспорт се промени до неузнаваемост и работи много по-добре, отколкото в редица водещи евроградове, както знаем от личен опит, като хора, обиколили 27 от 27 държави в ЕС. Появиха се и десетки км велоалеи, каквито градът ни нямаше.


Това не е всичко, което може да се изброи. Но и това не е малко.


И понеже всичко на този свят е лично, то стана възможно с добро сърце. И с добри ръце, в които при първата си кампания Фандъкова обеща на софиянците. С добра дума също. Онези, които най-много я ругаят, знаят сами колко много си кривят душата, защото не е имало нещо възможно, което са поискали и да не се направи от нея, ако е било за доброто на София. Ние оставаме свидетели на това. Защото историята трябва да се пише честно. А Йорданка Фандъкова  влезе в нея още през 2009 г., за да остане като най-дълго управлявалия кмет на града за десетилетия напред.

Борис Ангелов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 23.11.2023 10:06

    вдигна цените на градския транспорт и София се напълни със стари трошки, работеше за благото на автоджамбазите от Дупница

  • 005 Anonimen 18.11.2023 22:55

    обеси украинското знаме на общината, ми сложи си го на личния балкон, общината не ти е бащиния

  • 004 Тони Кръстев 07.11.2023 11:44

    Факт е, че много направи за града, особено ако се сравни с десетилетието на Софиянски. Даже тротоарите, дето тролът ги споменава, през последната година - две с тая програма бая ги пооправиха. Само не знам Борис Бонев и ДБ що гласуваха против тая конкретно програма и с какви очи баш те сега я критикуват. Същото е като за паветата - зор павета и да не се мърдат - сега щели да ги сменят.

  • 003 Anonimen 07.11.2023 10:50

    Я, по-полека за Фандъкова! Единствено може да се спори дали липсата на професионални качества или корупционнията натиск от Борисов осигуриха отчайващо състояние на градската среда в София! Разбити тротоари, липса на места за паркиране и зарината в несъбран боклук! Това е София през кметуването на Борисов и Фандъкова!

  • 002 Anonimen 07.11.2023 10:50

    Я, по-полека за Фандъкова! Единствено може да се спори дали липсата на професионални качества или корупционнията натиск от Борисов осигуриха отчайващо състояние на градската среда в София! Разбити тротоари, липса на места за паркиране и зарината в несъбран боклук! Това е София през кметуването на Борисов и Фандъкова!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв