Свързани новини

29.09.2019 17:09

Фандъкова: Приоритет за мен ще бъдат кварталите

Видян 3002 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Започнахме работа в един спрял град. Градът ни беше обиколен от бали с боклук, червени икаруси се движиха из него. Радвам се, че днес никой не помни София такава, защото днес София е различна. Припомняме това, защото в управлението на един град зависи от къде си тръгнал", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на кампанията си за кмет на София. "Приоритет за мен вече ще са кварталите. Защо едва сега? Защото трябваше да изградим големите улици и булеварди", обясни тя и изреди другите точки от плана си за развитие на града. Публикуваме цялата реч на Йорданка Фандъкова

Всички казват, че тези избори за кмет на София ще са различни, защото са голямата битка за власт.

Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да съм и никога не съм била част от това.

Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „скучната“ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си последователен, но съм такава. Не пренаписвам големи периоди от живота си, не ги подменям, не ги крия, както е модерно. Не давам неизпълними обещания.

За мен днес започва открито и честно състезание на идеи, решения и проекти за София.

Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща.

Първото, как София ще продължи да се променя – дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на здравата основа на направеното, за да увеличим скоростта на промяна и градеж.

Второто,  с каква цел София ще се развива –  знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие. Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот.

Преди няколко месеца „Файненшъл таймс“ и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза.

София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до „Обеля“. Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха.

Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото днес София е различна.  

Припомням го, защото в управлението на един град това къде си, зависи от това откъде си тръгнал. Няма да изброявам какво направихме. Днес е важно какво предлагам да направим – това са конкретни проекти, със срокове и свършена работа, и най-вече, с ясни цели.

Първата голяма цел е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градска среда.

Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега – защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди.

Следваща задача – система на довеждащ транспорт – изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега – защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт.

Предлагам цялостна програма за изграждане на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, защото подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задачи.

Трябва да намалим транзитния трафик през града – а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път – готови сме с плановете.

Метрото –  много се гордея с този проект, въпреки всички, които се опитват да го омаловажат или искат неговото спиране. Не само, че не го спираме, а сме готови с разширенията към „Слатина“, „Левски“, „Люлин“ и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към „Илиянци“ и Студентски град.

Втората голяма цел – по-здравословна среда, което означава чист въздух и повече зеленина.

Спечелихме огромен проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от семействата в София.

Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци.

Спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол.

Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг – линеен парк с велоалеи по старата жп линия.

Има две конкретни теми, по които сме длъжници -  Витоша и Борисова градина. Предлагам конкретни решения


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Фандъкова накисна патрона си Бойко Борисов и коалиционния партньор на ГЕРБ СДС за състоянието на София. 30.09.2019 09:19

    Фандъкова накисна патрона си Бойко Борисов и коалиционния партньор на ГЕРБ СДС за състоянието на София. . При откриването на предизборната си кампания тя атакува лошото управление преди нея, макар през 2009 г. да пое поста именно от Борисов. "Тогава метрото беше 9 км, парковете не се косяха, детските градини се заменяха срещу апартаменти", каза Фандъкова. Тя нарече София през 2009 г. "спрял град, който преминаваше от криза в криза". Припомняме, че Бойко Борисов бе кмет на София от ноември 2005 г. до юли 2009 г. Преди него градът бе управляван 10 години от Стефан Софиянски, издигнат от СДС, а Столичният общински съвет бе напълно доминиран от сините. На трибуната до Фандъкова беше и сегашният председател на СДС Румен Христов. Критиките й той коментира с "годините бяха трудни".

  • 003 Zdravko 30.09.2019 08:31

    ой ли беше този от който наследи заспалия град , че не се сещам? Кой взе решението за балите с боклук , че не се сещам? Кой след толкова години управление на София си затваря очите за „законното строителство“ във Филипофци, Факултета , Орландовци, че не се сещам? Кой прави ремонт на ремонта върху ремонта, че не се сещам? Кой разрешава въпреки ПУП да се строят високи сгради, че не се сещам? Кой има мнозинство в местния парламент начело с Фандъкова и управлява София, че не се сещам? Кой е зам. председател на ГЕРБ, че не се сещам? Така, че престанете да венцехвалите Фандъкова! Тя е неразделна част от сегашното статукво! А иначе: свобода на словото - едно от последните места, корупция - на първо място, раждаемост - отрицателна, здравеопазване - тотален провал, образование - ширеща се неграмотност, бедност - на първо място, правосъдие - това пък какво беше? И отново зад всичко това е Фандъкова.

  • 002 Като стана дума за пари... 30.09.2019 08:15

    Банката за развитие е отпуснала милиони на фирми, близки до ДПС Автор: "Свободна Европа" Над 1/3 от заемите и над 1/6 от активите на Българската банка за развитие (ББР), чиято цел е подпомагането на малкия и среден бизнес, отиват във фирми, свързани с Движението за права и свободи (ДПС), се твърди в разследване на „Капитал“.

  • 001 Тодор Живков 29.09.2019 23:07

    Фъндо, 14 години ГЕП управлявате тоя град мари.Това са 5100 дена.Имахте за тоя период бюджет от над 20 милиарда лева моу.или 4 000 000 лева на ден ма.За тия пари София трябваше да бъде рай, а не да прилича на Дамаск мари.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева