Свързани новини

25.08.2014 16:50

Фандъкова посочи виновника за блатата в Ларгото – Стоянович

Видян 1243 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обвини бившия министър на културата Петър Стоянович за окаяното състоянието на разкопките на Ларгото, предава сайтът площад славейков. „Срещите с него по този повод бяха постоянни и приятни, но неефективни и без резултат”, обяви тя пред журналисти и сложи край на доскорошното дипломатично увъртане на проблема и виновника за застоя в работата по отварянето на Античния комплекс „Сердика”.


Археологическите останки край Министерския съвет трябваше да бъдат най-голямата атракция от областта на културно-историческото наследство на София, но консервацията им се проточи. Тази зима ще е третата, която обектът ще посрещне под снеговете.


На 15 септември трябва да приключи подготовката на археологическия обект за изпитанията на студения сезон. Специалисти от Музея за история на София ще подготвят временна консервация, общинската дирекция „Зелена система” ще махне папурите и прорасналата трева, а от Министерството на културата се ангажираха с поставянето на временни помпи за отводняване.


„За мен е изключително неприятно това състояние на обекта. Чрез фирма „Метрополитен” общината е вложила 6 милиона лева”, припомни Фандъкова.


Застоят в работата по реставрацията и консервацията на Ларгото е заради жалбите в Комисията за защита на конкуренцията.


След като „размаха пръст” по адрес на бившия министър, кметът похвали настоящия служебен глава на културното ведомство. „Този министър няма никаква вина за това, но той пък пръв от последните министри пое ангажимент и специално му благодаря, защото без личния му ангажимент се опасявам, че отново ще зациклим”, коментира Фандъкова.


Кметът извади и добра новина. Тази сряда гробницата на Хонорий, която е част от некропола под базиликата „Света София” ще отвори врати за туристите. Така още една страница от историята на града излиза на бял свят. Хонорий вероятно е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век, смятат изследователите, а през 343 г. в града се е състоял Сердикийският събор.


Според зам.-кмета Чобанов гробницата на Хонорий е най-важната на територията на София. Тя е единствната запазена с надписи. Гробницата е открита в средата на 80-те години на миналия век при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета. Тогавашната власт обаче решила, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой. По програма „Култура” в този обект са вложени над 150 000 лева и са разкрити още пет гробници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец