Свързани новини

10.02.2012 13:35

Фандъкова първа с щаб за наблюдение на водите

Видян 2000 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Йорданка Фандъкова създаде оперативен щаб за ежедневно наблюдение на водните обекти. Ще се следи  ежедневно за всички критични места в съответния район. Оперативният щаб ще проверява състоянието и проводимостта на речните корита на реките и каналите, преминаващи на територията на Столична община. Всяка година се взимат мерки за почистване на речни корита на територията на Столична община. През 2011 година са почистени и е извършена поддръжка на участъци от реки като Перловска, Владайска, Слатинска, Суходолска, Какач, Блато, както и на притоците им. Почистени са всички реки и дерета в квартали Симеоново, Драгалевци, Бояна, Владая, както и всички населени места в район „Нови Искър” и „Панчарево”.  Общата дължина на почистените реки е над 52 км. През 2012 г. са предвидени отново около 60 км реки за почистване.  Възложено е изработването на прект за ремонт на дясна дига на р.Искър в участъка от р.Лозянски дол до края на съществуващата дига с дължина около 800 м. Проекта предстои да бъде представен за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Възложено е изработването на прект за ремонт на лява дига на р.Лесновска в участъка при с.Долни Богров с дължина около 2000 м. Проекта предстои да бъде представен за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. През месец май-юни 2011 г. е извършено основно изчистване на водостоци, дерета, речни корита към Софийски околовръстен път, в обхват от кръстовището с бул. „България” до кръстовището с бул. „Александър Малинов.


Следва списък с извършените дейности по обезопасяване на язовирите:


Програма за инспекция
Подробни проучвания на техническото им състояние
Изготвени са екзекутивни чертежи,
Карти на заливните зони под язовирните стени
Аварийни планове за действие при екстремни условия.
Технически проекти за ремонтни работи с изграждане на  Контролно – измервателни системи за следене.
Техническа експертиза и детайлно обследване конструкцията на язовирите за земетръс ІХ-та степен
Технически паспорт за яз  „Мрамор”


Язовир „Суходол-2”



1.Договор № BG161PO001/1.4-06/2010 от 03.06.2011г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013 г.) по мярка “Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”.
2.Обхват на проект: ремонт на язовирната стена и ходротехническите съоръжения към нея и изграждане на Контролно-измервателна система за следене на водното ниво в чашата на язовира и филтрацията през язовирната стена.
3. Обща стойност 312 000,00 лв
4. Срок за изпълнение м. юни 2013г.
През 2011 г. са почистени 1000 м под язовирната стена.
Към момента състоянието на язовира е задоволително, няма опасност от преливане. Водното ниво е 5 м под кота преливник. Назначено е длъжностно лице, което ежедневно извършва огледи и следи водното ниво в язовирната чаша.
 


Язовир „Мрамор”



Извършен е ремонт на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея, съгласно Техническия проект. Изградена е Контролно – измервателна система за следене водното ниво в язовирната чаша и филтрацията през стената.
За язовира има акт, обр.16, Разрешение за ползване и Технически паспорт.
През 2011 г. са почистени 1000 м под язовирната стена.
Към момента състоянието на язовира отговаря на изисквания на нормативната уредба за експлоатация. Няма опасност от преливане. Назначено е длъжностно лице, което извършва огледи и следи водното ниво в язовирната чаша.


Извършен е ремонт на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея, съгласно Техническия проект. Изградена е Контролно – измервателна система за следене водното ниво в язовирната чаша и филтрацията през стената. За язовира има акт, обр.16, Разрешение за ползване и Технически паспорт.През 2011 г. са почистени 1000 м под язовирната стена. Към момента състоянието на язовира отговаря на изисквания на нормативната уредба за експлоатация. Няма опасност от преливане. Назначено е длъжностно лице, което извършва огледи и следи водното ниво в язовирната чаша.

 


Язовир „Мърчаево”



1.Изготвен е работен проект за ремонтни работи на язовира, който е внесен за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет
2.Обща стойност – 301 000,00лв.
3.Срок за изпълнение – 01.12.2012г.
През 2011 г. са почистени 500 м под язовирната стена.
Към момента състоянието на язовира е задоволително, няма опасност от преливане.
Назначено е длъжностно лице, което извършва ежедневно огледи и следи водното ниво в язовирната чаша.
 


Язовир „Кремиковци”



Към момента язовира не се използва, в язовирната чаша няма вода.


Към момента язовира не се използва, в язовирната чаша няма вода.


Язовир „Сеславци”



Към момента язовира не се използва, в язовирната чаша няма вода.


За реките и язовирите е създадена организация за ежедневно наблюдение на водните нива и предаване на информацията от длъжностни лица в районните администрации.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите