Свързани новини

15.04.2010 16:01

Фандъкова: Ако не ограмотим децата сега, обричаме и тях, и държавата на бедност

Видян 1833 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Йорданка Фандъкова събра учители, професори и медиите на спешна конференция за възраждане на българския език.


Когато една образователна система произвежда новини като: “Учителка по български език обра банка с пистолет-играчка”, разговорът за стимулирането на грамотността изглежда доста труден.
Когато Министерството на просветата се е заровило в “драмата” с научните степени и се чуди има ли смисъл от БАН, докато по статистика сме предпоследни по грамотност в Европейския съюз, положението става още по-сложно.
Какво да се прави?
Отговор на този въпрос даде конференцията “Грамотността е качество и свобода”, организирана от дирекция Образование на Столичната община под егидата на кмета Йорданка Фандъкова.
“Макар вече да не съм министър на образованието, тази тема винаги е била и ще бъде в сърцето ми. Известно е, че София е градът, който е с най-високо ниво на образованост в страната и въпреки това ние няма да спрем да развиваме системата, така че тя да бъде адекватна на времето и изискванията”, каза дамата, която оглавява не само столицата, но и Комисията по образование на ГЕРБ.
Тя цитира своя среща от миналия ден с наистина огромен чужд инвеститор, на която първият зададен въпрос бил не какви свободни площи имаме или колко стабилна е банковата система и фискалната политика, а достатъчно грамотни ли са по критериите на ХХІ век хората у нас.
“Аз, разбира се, веднага им отговорих, че няма да намерят другаде необходимите им 7000 квалифицирани кадри”, с полуусмивка коментира Фандъкова. И призова присъстващите на срещата учители, учени и медии да работят заедно за преодоляването на духовната криза и пречупването на тенденцията за зловещ спад в грамотността. “Преди компютърната, децата трябва да имат езикова култура”, смята бившата учителка.
“Когато пишехме учебниците, които сега се ревизират, ние очаквахме, че се строи общество, в което интелектуалното ниво ще се вдига. Прогнозирахме, че децата ни ще мислят все по-интересно”, разказа професорът от СУ Валери Стефанов.
Той обаче регистрира реалността така: “Тоталитарното ни общество е било нашият последен патриархален дом, който ние разрушихме, без да направим нов.” Затова според професора днес не важат никакви правила, включително и езикови. Ученият заплаши с “брадъризация” на нацията, която според него непрекъснато сваля нивото си на интелект.
Общото мнение, около което се обединиха участниците в срещата, беше изключително практично: ако не се вземат спешни и адекватни мерки за насърчаване на грамотността, България обрича своите деца и държавата на трайна и неминуема бедност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци