Тъй като аспиринът може да допринесе за опасността от големи кръвоизливи, като например аневризми, изследователите искаха да разберат дали той може да бъде фактор и за по-незначителна загуба на кръв: такава, която може да доведе до анемия или намалено количество кислород в кръвта.

Свързани новини

25.06.2023 17:00

Ежедневният прием на аспирин може да доведе до анемия при по-възрастните хора: Проучване

Видян 23680 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аспиринът е едно от най-често използваните лекарства в САЩ. Проучванията показват, че повече от 40% от възрастните на 60 и повече години приемат аспирин всеки ден, за да предотвратят опасни кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

През последните години обаче експертите се отдръпнаха от цялостната употреба на аспирин за всички възрастни хора, след като проучванията показаха, че той носи повишен риск от сериозни кръвоизливи, който най-вероятно надхвърля всяка полза за предотвратяване на първите инфаркти или инсулти. Въпреки това в някои случаи той все още се препоръчва на хора, които са имали инфаркт или инсулт, за да се предотврати нов.

Тъй като аспиринът може да допринесе за опасността от големи кръвоизливи, като например аневризми, изследователите искаха да разберат дали той може да бъде фактор и за по-незначителна загуба на кръв: такава, която може да доведе до анемия или намалено количество кислород в кръвта.


Анемията е друг голям проблем при възрастните хора, макар че може би е подценявана в сравнение с инфарктите и инсултите. Проучванията показват, че 30 % от възрастните над 75 години в света страдат от анемия, а анемията обикновено е свързана с влошаване на здравето, включително умора, проблеми с паметта и мисленето, депресия и повишен риск от смърт.

Проучването, публикувано в Annals of Internal Medicine, е обхванало повече от 18 000 възрастни на 65 и повече години от САЩ и Австралия. Половината от тях са приемали по 100 милиграма аспирин дневно - ниска доза, а другата половина са приемали фиктивно хапче. Изследователите ги проследяват в продължение на около пет години. Участниците в проучването са посещавали ежегодно лекари и са правили кръвни изследвания за хемоглобин и феритин - протеин в кръвните клетки, който съхранява желязо.

Установена е малка, но ясна разлика. Възрастните, които приемали аспирин, имали с 20 % по-голяма вероятност да бъдат анемични, отколкото тези, които не го приемали. Въз основа на получените резултати изследователите смятат, че 24 % от възрастните хора в групата на ежедневно приемащите аспирин ще развият анемия в рамките на пет години, в сравнение с 20 % от тези в групата на плацебо.

При тези, които са приемали аспирин, са били установени и малко по-ниски нива на хемоглобулин и феритин, които помагат на кръвните клетки да пренасят кислород.

Разликата се запазва дори когато изследователите коригират данните си, за да отчетат раковите заболявания и големите кръвоизливи по време на проучването, както и други разлики между участниците като възраст, пол, диабет, бъбречни заболявания и употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства или НСПВС.


Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог