Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

Свързани новини

05.04.2024 18:00

Евтините стоки от Китай подбиват цените на US фирмите: САЩ

Видян 423 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че промишленият сектор на Китай произвежда много повече стоки, отколкото вътрешният пазар може да поеме. В петък пред американската бизнес общност в китайския град Гуанджоу тя предупреди, че държавните субсидии на Пекин създават излишък от стоки в световен мащаб.


Свръхкапацитетът в промишлеността и това, което САЩ смятат за нелоялни търговски практики, подбиват цените на американските и други фирми, смята Йелън, която призова за равни условия за американските компании и работници.


"Пряката и непряката държавна подкрепа в момента води до производствен капацитет, който значително надвишава вътрешното търсене в Китай, както и това, което световният пазар може да понесе", заяви ръководителят на Министерството на финансите, докато посещаваше основни промишлени и експортни центрове по време на петдневното си посещение в азиатската страна.


"Свръхкапацитетът" неизбежно създава огромни обеми "износ на потиснати цени", каза Йелън, като обясни, че това може да доведе до "свръхконцентрация на веригите за доставки, което представлява риск за устойчивостта на световната икономика".


Обвиненията са част от дългогодишния търговски спор между Вашингтон и Пекин, като Белият дом вече е предприемал действия срещу китайски фирми и е ограничавал инвестициите в страната. Китайски официални лица многократно са осъждали търговската и технологичната политика на САЩ.


Миналия месец Йелън заяви, че Китай произвежда твърде много батерии, слънчеви панели и електрически автомобили. Тя заяви, че това вреди на американските работници, и за пореден път обвини Пекин в прекомерна подкрепа за местните производители, която "поддържа производството и заетостта в Китай, но принуждава индустрията в останалата част на света да се свива".


По-рано Китай подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) във връзка с това, което нарече "дискриминационни" изисквания на Вашингтон за субсидиите за електромобили. В отговор на жалбата американските власти заявиха, че субсидиите са "принос към бъдещето на чистата енергия", докато Китай "продължава да използва нелоялни, непазарни политики и практики, за да подкопава лоялната конкуренция".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.04.2024 10:33

    Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки-----> do.my/alkotox

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби