Освен съдебния закон, се променят и Законът за специалните разузнавателни средства и НПК

Свързани новини

17.04.2022 09:00

Европрокурорите у нас стават самостоятелна бойна група

Видян 1768 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието. Тази самостоятелна структура на ЕДП ще се води към прокуратурата, но неин шеф ще бъде делегиран прокурор, посочен от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.




Делегираните прокурори са български магистрати, които работят на местна почва по делата от компетентността на европрокуратурата - за крупни измами и злоупотреби с европейски средства.



Квотата на България е за 10 ЕДП и в момента има едно свободно място, след като Кьовеши не одобри редица от номинираните от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.



Точно по нейно настояване става и отделянето на българските ЕДП от пряката власт на главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него.




За да могат и физически да се отделят от прокуратурата, Министерският съвет ще предостави за ЕДП подходяща сграда. Там те ще имат самостоятелна регистратура и деловодство. Средствата за това ще дойдат от бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет ще определи каква ще бъде степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата. Тя ще има и отделна администрация.




Освен съдебния закон, се променят и Законът за специалните разузнавателни средства и НПК.



Целта е изрично да се уреди правото на българския европейски прокурор, който работи в централата в Люксембург, както и на ЕДП да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните данни и веществени доказателствени средства по дела.




"Очакваните резултати от приемането на законопроекта са осигуряване на необходимите условия, които ще позволят на Европейската прокуратура ефективно да изпълнява възложените й функции", пише в мотивите към законопроекта.



От тях става ясно, че към момента европрокуратурата работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването и инфраструктурата.



С това се обяснява и скъсеният срок за обществено обсъждане на предлаганите промени - приоритетно да се предприемат мерки за улесняване на ЕДП да изпълняват функциите си в България.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ПЕНСИОНЕР 17.04.2022 10:28

    Горките,нямат спец.прокуратура.Как ли ще се справят?Дали ще работят за Българските граждани или ще работят и за Българските селяни?НАСЛУКА!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак